Mariliis Pinn • 27. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Liive läks Jordaania põlevkivile kosja

Jordaaniasse sõitis Eesti Energiale kaasa elama ka majandusminister Juhan Parts.

"Esitleme Jordaania valitsusele 18 kuu tööd. Peamine rõhk on põlevkiviõliprojektil, aga see ei ole kõik. Jordaania energiaminister käis Eestis ja oli huvitatud põlevkivist energia tootmisest," ütles Liive.

Jordaania valitsus ja Eesti Energia tütarettevõte Oil Shale Energy of Jordan sõlmisid poolteist aastat tagasi kokkuleppe, et uurida põlevkivist õli tootmise võimalusi Jordaanias. "Nüüd on uuringud tehtud ja tahame teha ettepanku, kuidas põlevkiviõlitööstust Jordaanias arendada," sõnas Mikk.

"Kui ettepaneku tingimused on sobivad, siis sõlmime kontsessioonilepingu, millega saame õiguse põlevkivi kasutada," lisas Mikk.

Leping sõlmitakse loodetavasti sügiseks.

Liive sõnul on Eesti Energia tugev tegija põlevkiviõlide maailmas. "Juba pragu tuleb kolmandik meie puhaskasumist vedelkütuste tootmisest. See ei ole mingi kõrvalharrastus, vaid põhitegevus, mis annab meile konkurentsieelise," selgitas ta.

Mikk ennustas, et põlevkivi võetakse peagi vedelkütuse allikana kasutusse. "Eesti Energial on juba oskused põlevkivist õli kätte saada," rääkis Mikk.

Eesti Energia salarelv on Miku sõnul utmise tehnoloogia. "Utmine on kõige unikaalsem oskus, kuidas kivist vedelkütust ja gaasi kätte saada." Eesti Energial on nimelt seade, millega saab kasutada 100% põlevkivi, mille keskkonnamõjud on väiksed ja tekib gaas, mida saab kasutada elektri ja vesiniku tootmisel.

"See ei ole lihtne projekt, samas on see majanduslikult mõistlik ja tulus. Probleem on, et meie seadme võimsus ei ole suur ja seda tuleb tõsta, ka tuleb see seadistada Jordaania põlevkivi eripäradest lähtuvalt," lisas Mikk.

On võimalus seadme testimist rahastada ka börsilt raha kogudes. Eesti Energia jääks siis vaid arendajaks ja Jordaania tehase operaatoriks, kelle osalus ettevõttes kahaneks 20 protsendini. "Meile on see innovatsiooniprojekt," lisas Mikk.

Liive sõnul on Jordaania valitsusel suur huvi projekt käivitada. "Teistel on jutt, meil on praktiline lahendus," selgitas ta.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt