Siim Sultson • 29. aprill 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Eraklient saab nüüd tingida

Kui kolme aasta eest esitasin kolmele-neljale firmale aiamüüri ehitamise soovi, siis järgnevate kuude kestel, rääkimata nädalatest, ei järgnenud sellele kippu ega kõppu. Tavainimesele suhteliselt töömahukas ettevõtmine tundus siis ehitajatele vähetulus ning tülikas. Toonane ehitajate "ära mind alla kinnisvaraküla mõõtu soovidega tüüta" on asendunud märksa suurema valmidusega haarata kinni igast väikesest soovist.

Viie päevaga reageeris aiamüüri ehituse soovi kolmele netikuulutusele neli pakkujat ja viiele meilitsi otseküsimisele vastas üks firma.

Netilehele ehitusinfo.ee riputatud kuulutusele reageeris kaks pakkujat, kellest esimene, näinud teise hinda, pakkus uuesti ja veel vähem. Leheküljele ehitusfoorum.vennad.ee pandud soovile vastas kaks pakkujat. Lehel ehitus24.ee üles riputatud hankele reageeris 17 aastat ehitusturul tegutsenud OÜ Hertmik. Erinevalt firmadest rääkisid foorumites varjunimede all pakkujad vaid töörahast.

Ehitusega ja aiaehitusega tegelevatele firmadele OÜ Aldermani aiad ja väravad, Aiaekspert OÜ, Aiaehitus OÜ, Fortium Ehitus OÜ ja Rimantase Ehitus OÜ meili teel saadetud soovile reageeris vaid viimane. Rimantase ehitus OÜ esitas pakkumisena väga üksikasjaliku kalkulatsiooni.

"Ajakirjanikud väidavad, et turu langusel kvaliteet tõuseb. Kuid alles nüüd hakkab see langema, sest klient tingib hinna üle," osutas südametäiega OÜ Rimantase Ehitus projektijuht Arunas Lehtse alles algavatele hädadele. Rahunenult tunnistas ta, et võrreldes buumiga jääb nüüd aega töödega tegeleda enam.

OÜ Hertmik ostujuht Jaanus Laanemägi usub, et püsima jäävad kvaliteetse töö tegijad. Isegi suuremad firmad on ju hakanud taas märkama üksikute eramute ehitust.

"Keevitajad, kes keevitasid end n-ö püksirihma pidi posti külge, on kadunud," viitab ta ehitusturu puhastumisele töösolkijatest.

Lehtse veendumusel materjalide hinnad langeda ei saa - kallineb ju kütus ja elekter. Vahest saab veidi tööhinda langetada. "Hullemaks ikka mina ei saa!" ohkas ta ja lootis elamuehituse elavnemist alates augustist. Võrreldes eelmise aasta aprilliga on nüüd üsna rahulik. Talvine vaikus ehmatas Lehtse suisa ära!

Kui buumi ajal nõustus klient tema soovile vastatud pakkumisega kohe, siis nüüd ta mõtleb ja uurib paar kuud.Laanemägi tõdemusel on nüüd tavaline, et kümnest firma poolt esitatud pakkumisest läheb käiku vaid kaks.

Eesti Ehitusettevõtjate Liidu tegevdirektori Indrek Petersoni veendumusel on nüüd võitja klient. "Praegu on ideaalne olla tellija: saab valida, mõelda ja vaadata, sest hinnad ju eest ära ei jookse," lisas ta.

Ühed ütlevad, et turulangusel miskit ei muutu, teised aga, et tööd on vähem.

Nüüd võiks kvaliteet tõusta, kuna üldiselt on see vilets!

Samas on firmasid, kus endine korstnapühkija, kes kasutab sõbra ehitusediplomit, on juhataja. Lisaks on projekteerijad kavalad: nad teevad projekti osaliselt valmis ja soovitavad edasi tegutseda vastavalt toote kasutusjuhendile. Ma ei soovita eriti kasutusjuhendeid usaldada.

Samuti ma ei usu, et kvaliteet paraneb, sest ikka tegutsetakse kasutusjuhendi järgi ja sõbra ehitusdiplomi alusel. Ehitusmehed ise ei parene, neid on vaja koolitada.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt