1. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Asjad ja janu Pärnu Endla Küünis

""Janu" räägib suurest ja üldinimlikust janust selle järele, mida meil veel ei ole," rääkis lavastaja Andres Noormets. Lugu teeb inventuuri asjades, mis pärast janu kustutamist tegelikult olemas on ning otsib vastust küsimusele, millised asjad meid tõeliselt õnnelikuks teevad.

Näitemängu tegelased on tavalised inimesed meie keskelt. Mõni lihtsam ja teine natuke vähem lihtne või siis end "lihtsatest" paremaks pidav.

"Janu" peategelane on mees, kellel on kõik olemas - töö, kodu, naine, lapsed, raha, positsioon. "Ärimees Eesti väikelinnast või Tallinna äärelinnast," kirjeldas lavastaja positsiooni, mis kesklinna suure kala mõõtu vast välja ei anna. Küll aga käib mees suures linnas tehinguid tegemas, ka on tema firmal välispartnerid.

Ühel hetkel laseb mees aga oma olevikust lahti ja läheb kuhugi mujale. Lavastuse tutvustus ütleb, et see pole "Meeletust" tuttav maaleminek, see on teekond maakera sisemusse.

Autor Martin Algus on ühes intervjuus öelnud oma näitemängu lihtsustatud sisukokkuvõtteks: "Põhimõtteliselt räägib "Janu" mehest, kel oli firma, maja, perekond, ja ta lõpetas nii, et ei suutnud taarat viia, sest kukkus taarakotiga pikali ja pudelid läksid puruks."

"Janu" autor Martin Algus pälvis Eesti Näitemänguagentuuri 2007. aasta näidendivõistluse esimese auhinna. Viljandi kultuuriakadeemias Andres Noormetsa käe all näitlejahariduse saanud Algus töötab praegu reklaamifirmas.

"Näitab inimesi, kes on tema reklaamid alla õginud," leidis Noormets muiates, et näidendite kirjutamine on mehele justkui tasakaalustav tegevus. Ta kiitis näitemängu head dialoogi ning ootamatuid sisukäike - vaataja, kes pärast 10minutilist etenduse jälgimist arvab teadvat, kuidas see jätkub, on lavastaja sõnul sügavalt eksinud.

Osades Ago Anderson, Kaili Närep, Lii Tedre, Helle Kuningas, Liis Laigna, Lauri Kink, Ahti Puudersell, Sten Karpov.

Autor: Ülle Hallik

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt