Hiina tarbija vihastab protestijate peale

ÄP 02. mai 2008, 00:00

Hiinas on juba nädalapäevad hoogu võtnud meeleavaldused Prantsuse jaeketi Carrefour vastu. Hiinlasi pole suutnud lepitada ei Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy lepituskiri Hiina ratastoolis sportlasele, keda Pariisis olümpiatõrviku kandmisel rünnati, ega Pekingisse lähetatud kõrgetasemelised erisaadikud. Carrefour ise on käivitanud reklaamikampaania, kus kinnitab suurtel lehepoognatel oma resoluutset vastuseisu Tiibeti iseseisvumisele.

Carrefouril on Hiinas 112 supermarketit ning viimasel kahel nädalal on vähemalt 15 neist piiratud ja boikoteeritud. Kui palju firma kõigest sellest kahju on saanud, ei ole esialgu selge. Mullu oli Carrefouri käive Hiinas 2,96 miljardit eurot (kogukäive 92,3 miljardit eurot) ja töötajaid 44 000.

Hiinlased on oma viha suunanud ka teiste nähtavalt Prantsusmaa toodete vastu - olgu need LVMH luksuskaubad, l'Oreali kosmeetika või Prantsuse autod. Lisaks Hiina sportlase ründamisele kütab viha võimalus, et Prantsuse president ei saabu olümpiamängude avamisele.

Mures on ka Saksamaa ettevõtted, kelle ekspordist läheb 7% Hiina turule. Hiina äripartnerite jäist hingust tundsid ettevõtted juba siis, kui kantsler Angela Merkel otsustas mullu septembris kohtuda Tiibeti vaimse liidri dalai-laamaga.

Riigi suurima keemiaettevõtte BASF kontserni juht Jürgen Hambrecht hoiatas Saksa liidreid Hiina olümpiamängude boikoteerimise eest, et mitte kogu Saksamaale sanktsioone kaela tõmmata. "Kui ärisidemed Hiinaga kannatavad, oleks see tõsine probleem Saksamaa majandusele ja sellega meile kõigile," ütles ta intervjuus ajalehele Handelsblatt.

Ka Saksamaa tööstus-kaubanduskoja esimees Martin Wansleben hoiatab, et protestid inimõiguste rikkumise vastu Hiinas võivad kaubandusele kahju tekitada. "Seni ei ole lepinguid veel annulleeritud, kuid olukord on pingeline," ütles ta agentuurile AFP.

Saksa tööstus-kaubanduskoja DIHK hinnangul on Saksamaal 200 000 töökohta otseselt sõltuvad ekspordist Hiinasse. Nii manitsevad paljud firmad Hiinaga dialoogi pidama, mitte olümpiamängude avatseremooniat boikoteerima. "Üleskutsed Euroopas Hiinat boikoteerida suurendavad üksnes Hiinas üleskutseid boikoteerida Euroopa kaupu," hoiatas DIHK.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:31
    Otsi:

    Ava täpsem otsing