Katre Pilvinski • 1. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Uus tehas lubab muuta ehituse odavamaks

Kolmapäeval avas Tallinna lähedal Muugal uksed Rand & Tuulberg Grupi betoonitehas.

Ettevõtte tegevjuht Avo Anton ütles, et tehase ehitus on loogiline jätk grupi arengus. Ta lisas, et uus tehas kasutab Balti riikide kõige moodsamat tehnoloogiat, mis võimaldab tööjõult kokku hoida ning kindla hinnaga ja odavat betooni toota. Ta ütles, et Columbia-Kiviga on sedasi edukalt läinud.

Rand & Tuulberg Grupi üks omanik Aivar Tuulberg ütles, et kindlasti on kõigi küsimus see, et miks nad praegu turu languses tehase avavad. "Majandus ongi tsükliline ning planeerimine toimub paar aastat ette. Majanduslangus meid ei häiri," ütles ta.

"Ettevõte on ligikaudu 17 aastat tegelenud betooniäris ning me ei astu tundmatusse kohta," lausus Tuulberg, lisades, et tegemist on siiski pikema strateegilise plaaniga.

"Kasutame uusi masinaid ja tööpindu, seega on toodang konkurentsivõimeline," ütles Anton. "Tahame saavutada paindlikku hinda, mida ehitajad ootavad."

Anton lisas, et 10 000ruutmeetrisel tööpinnal saab tööd 60 inimest. "Kui turg elavneb, saame väikeste vahenditega tõsta tootlikkust kuni kaks korda," ütles ta.

Tuulberg märkis, et logistika ja loogiline asukoht on see, mis ettevõtet pikas perspektiivis aitab. Juhid väitsid, et tehase ehituse investeering teenib ennast tagasi vähem kui kümne aastaga.

E-Betoonelemendi juhatuse liige Vaido Leosk ütles, et osaliselt nende toodang kattub Muuga Betoonelemendiga. "Muuga Betoonelement on ikka meie konkurent, kuid seda näitab aeg, kui suur konkurent neist kasvab," ütles Leosk. Esialgu on Leoski sõnul raske öelda, kas konkurent hakkab betooni odavalt tootma, nagu nad väidavad.

Leoski hinnangul jääb ehitusturg suvel samale tasemele, sügisel hakkab juba sesoonsus mängima, kuna ilmastikuolude tõttu on kehvem ehitada.

Esimestest töödest rääkis Tuulberg, et neil on linnaga leping Raadikule 1500 korteri rajamiseks. "See on põhiline asi, mida me esialgu ehitame. Hindasime buumiaega kriitiliselt, vaatasime olukorda pikas perspektiivis. Tartus ei julgenud me üldse ehitada," sõnas Tuulberg. "Sellel aastal valitseb pigem langus ehitusturul, kuid ka languses ehitatakse. Sügisel alustame ikkagi ehitusega, sõltumata turust."

Ettevõtte teine omanik Raivo Rand märkis selle peale, et ehitus on parim äri - isegi sõjaajal ehitatakse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt