Maailma suurimate silmadega loom VIDEO

02. mai 2008, 10:07

Antarktika ranniku lähistelt püütud
hiidkalmaaril on maailma suurimad silmad läbimõõduga 27-sentimeetrit.

Nii suured silmad võimaldavad kalmaaril jahipidamist pimedas süvameres kuni kahe kilomeetri sügavusel.

8 meetrit pikk ja 495 kilo kaaluv kalmaar jäi võrkudesse Antarktika lähistel Rossi meres möödunud aastal ning selle sai omale Uus-Meremaal Wellingonis asuv Te Papa Tongarewa muuseum.

Nüüd on teadlased alustatud kalmaari ülessulatamist.

2003. aastal sai Wellingtoni muuseum esimese hiidkalmaari, kuid sel olid püüdmise ja veo käigus silmad kaduma läinud. Nüüd on isendil kaks täiuslikku silmamuna, mille läätse suurust võib võrrelda apelsiniga. Aucklandi tehnoloogiaülikooli kalmaarispetsialist Kat Bolstadi sõnul on tegu esimeste hiidkalmaari silmadega, mis eal teadlaste käsutusse sattunud. „Need on loomariigi suurimad,” ütles ta Associated Pressile.

Hiidkalmaar (Mesonychoteuthis hamiltoni) elab umbes kahe kilomeetri sügavusel ning võib teadlaste hinnangul kasvada isegi veel poole suuremaks kui see isend. Kalmaari uurides leiti, et kalmaar on emane ning tema munasarjades leidub tuhandeid munarakke. Just emased on kalmaaride hulgas need, kes kasvavad suuremaks.

Vaata Reutersi videot!


Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
13. June 2008, 12:44
Otsi:

Ava täpsem otsing