Tai kutsus üles riisikartelli looma

Mariliis Pinn 02. mai 2008, 14:05

Tai soovib luua OPECi-stiilis
riisikartelli, et paremini kontrollida rahvusvahelist riisihinda.

Maailma suurim riisieksportija Tai soovib Laose, Birma, Kambodža ja Vietnamiga arutada riisihinna kooskõlastamist, kirjutas BBC News.

Riisihind on sel aastal kolmekordistunud, sest India ja Vietnam on piiranud oma eksporti.

Tai valitsuse esindaja kinnitas, et Tai ja Birma peaministrid arutasid kolmapäeval kartelliideed. „Nafta hind tõuseb kiiresti. Me impordime kallist naftat ja müüme väga odavat riisi, see on ebaaus ja kahjulik meie kaubandusbilansile,“ sõnas Vichienchot Sukchokrat.

Kambodža on ideed toetanud ja ka Laose valitsus teatas, et kaalub ideed tõsiselt.

Idee on maha laitnud suurim riisi importija Filipiinid. „Kolm miljardit inimest toitub riisist. See ei ole hea idee luua oligopol inimkonna vastu,“ sõnas riigi senati põllumajanduskomitee esimees Edgardo Angara.

Ka Tai riisieksportijate liidu president kritiseeris plaani. „Kui riisiga on kriis, siis valitsus räägib kartellist. Me ei saa kontrollida talunike riisikasvatust, see ei ole nagu nafta,“ sõnas Chookiat Ophaswongse.

Tai B-klassi riisi hind kasvas 1000 dollarini tonni kohta, jaanuaris sai sama palju riisi osta 383 dollariga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. May 2008, 14:19
Otsi:

Ava täpsem otsing