4. mai 2008 • 3 min
Jaga lugu:

Lase valgusel tuppa tulla

Kui tegemist pole just suvega, siis kipub meie kliimas valget aega nappima. Toad näivad suurel osast aastast sama hallid kui ilm ning hing ihkab valgust, soojust. Enne, kui järjekordse lambi süütad ja sellega oma elektriarvet suurendad, uuri nippe, kuidas valgust efektiivsemaks muuta ja ruumi sära tuua.

Toas võib ju põleda kas või mitu lampi korraga, aga kui seinad on paksu tapeedikihi all või tumedaks võõbatud, neelab sein suure osa valgusest ja tekib tunne, et toas on ikka hämar. Seega on esimene abinõu toa säravamaks muutmisel seinte heledamaks värvimine.

Kui aknad avanevad otse tänavale ja need on võõraste pilkude eest paksude kardinate ja ruloodega kaetud, muudad pimeda aja veelgi süngemaks. Proovi mõnel hommikul ruloo enne eest tõmmata, kui lambi süütad. Tuba muutub valgemaks kiiremini, kui seda lambivalguse põledes ruloo tagant märgata oleksid osanud.

Paksud kardinad asenda õhuliste ja kergete, miks mitte vaid poolde aknasse ulatuvatega. Päevavalges ei ulatu niikuinii võõrad pilgud su elamisse piiluma, mistõttu võidad endale jälle tükikese rohkem päevasära.

Vaata üle ka aknalauad. Kui oled neile kuhjanud kõikvõimalikke toalilli, on viimane aeg inventuur teha ja kolida lilled aknalaualt lillealusele või postamendile. Nii pääseb igatsetud päevavalgus tuppa ja ka valgust vajavad taimed ei jää sellest ilma.

Kõikvõimalikud nipsasjad, pildiraamid ja dekoratiivesemed sorteeri ja paiguta osa neist riiulitele, et vähene pind aknalaual ei meenutaks suveniiripoe vaateakent ega varjaks päikest.

Ja lõpuks, kui kõik muu juba tehtud, mõtle oma toa valgustuse peale. Kui päikesevalgus on maksimaalselt ära kasutatud, tegele nn kunstvalguse loomisega.

Kehtib reegel: pigem palju väikseid valgusallikaid kui üksainus lamp laes. Üksik lae all rippuv lamp muudab kogu toa igavaks, valgustades vaid enda vahetut ümbrust ja jättes toanurgad hämarusse.

Kui juba tuppa rohkelt valgusallikaid tuua, võiks mõelda ka elektrikokkuhoiule. Seega, poodi lambipirni ostma minnes ära haara riiulilt esimest ettejuhtuvat, vaid langeta otsus säästupirni kasuks. Veel mõistlikum oleks kasutada LED-valgusteid, mis säästavad omakorda rohkem energiat kui säästupirnid.

Kui kõik see tehtud, on tuba kindlasti valgem ja meel rõõmsam!

Sisekujundaja Kristiina Eljand soovitab lae seintega sama tooni värvida.

Nii tekib hubane ja ühtlane ilme, silm ei haara katkendlikke seinavärvilt laele üleminekuid ja tulemus jääb ühtlane.

Õhtul võiks akna ette tõmmata kardinad, mis küll pimendavad väljast, kuid ei muuda oma toapoolse heleduse tõttu tuba tumedaks. DolceCasa sisekujundaja Eljand soovitab veel luua akna kohale valguskarniise, mis illumineerivad õhtul kardinat.

Julgelt peaks kasutama niši- ja karniisitaguseid valgusteid ja reostaate, mis võimaldavad valgusel paista kord tugevama, kord mahedamana.

Värvitoonide valikul peaks jälgima tubade asetust ilmakaarte suhtes.

Lõunapoolsetes tubades pole mõistlik kasutada sooje toone, kuna need saavad päikesevalguse toimel veelgi soojema ilme (roosa, oranž). Sobiv lahendus oleks kasutada rohelisi, siniseid, kollakaid toone, neid omavahel kombineerida.

Idapoolsetesse ruumidesse, kuhu päike paistab vaid mõne tunni hommikul, sobivad soojad toonid ja läänepoolsetesse vastupidi jahedad. Ka põhjakaarde avanevad ruumid nõuavad sooje toone, kuid nendega ei maksa üle pingutada. Piisab, kui toa üks sein värvida kollaseks, oranžiks ja ülejäänud kahvatumat tooni.

Autor: Evelin Rikma

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt