Raamat

Urmas Oja 05. mai 2008, 00:00

  • Koostaja: Eevi Kärdla
  • Kujundaja: Tiina Viirelaid
  • Tartu Linnamuuseum, 2008, 48 lk
Tartu linnalooja mälestusteraamat

See brošüür peaks küll olema iga tartlase kodus olemas. Lühike, lihtne ja õhuke ülevaade arhitektist, kes oli Tartu linnaga seotud 60 aastat, on arusaadav ja haaratav kõikide ühiskonnaklasside esindajatele.

Raske on alahinnata panust, mis Matteus oma eluajal Tartule andis. Oma tööga kujundas ta linna planeeringut, kvartaleid, maju, haljastust - kõike. Kindlasti ka linna vaimu. Raamatukesest, mis saadab tegelikult Tartu Linnamuuseumis veel avatud näitust, saab teada, kui laia profiiliga vana kooli džentelmen Matteus oli, millised olid tema huvid ja igapäevategemised.

Lihtsalt ja pretensioonitult avab väljaanne Matteuse kui inimese ja selle, miks Tartu linn on talle "minu linn". Tartlastele võib kauaaegne linnaarhitekt olla vabalt meie Matteus. Ei usu, et Arnol midagi selle vastu olnuks.

  • Kalle Vellevoog, Arne Maasik, Jan Kaus
  • Kujundus: Martin Pedanik
  • Arhitektuuribüroo JVR, 2008, 56 lk
Näituse vundamendiks on "Maja" raamat

Kalle Vellevoog on üks konkreetsemaid arhitekte tänapäevases Eestis. On selgelt näha, kuidas ta ajab oma joont igal pool ja igas asjas, mida teeb. Tema arhitektuursed tööd on soliidsed ja sellisele neomodernistlikule arhitektuurile omaselt läbi tunnetatud.

Raamat "Maja" on näituse "Maja" kataloog. Näitus "Maja" oli üleval Tallinnas arhitektuuri- ja disainigaleriis ning seal näidati Arne Maasiku fotosid vaid ühest Kalla Vellevoogi majast: pansionaadist Pärnus Seedri 4.

Näituse algne idee oli koondada rohkem Vellevoogi töid. Maasik oli need juba enamikus ka üles võtnud, kui sekkus kujundaja Martin Pedanik, kelle meelest oli pansionaadi pildimaterjal üksi niivõrd jõuline, et lisamaju ettevõtmisse ei vajanudki. Tegemist on tõesti ühe stiilsema ehitisega, mis meil viimasel ajal valminud.

  • Koostajad: Riina Reinvelt, Maris Rosenthal, Eevi Astel
  • Eesti Rahva Muuseum, 2008, 118 lk
Tuntud Eesti tooted näitusel ja raamatus

Ka see väljaanne on tegelikult näituse kataloog. Näitused on küll teinekord toredad ja elamuslikud, ent paratamatult episoodilised, kaduvad nähtused. Kui koostajatel ja kujundajatel suur töö tehtud, siis tahetakse ikka seda ju kuidagi alles jätta, kas või mälestust sellest.

Kui Matteuse mälestuste ja Vellevoogi "Maja" juures võiks öelda, et näitus saadab kataloogi, siis ERMi Eesti tootedisaini väljapanekule on martsipanikujudega esikaanega trükis rohkem populaarne saatealbum. ERMi näitus on ka seitse kuud avatud, nii et pildialbum muutubki väljapaneku promovahendiks.

Eesti vabariigi 90. juubeliaasta näitus tutvustab 13 Eesti ettevõtte (A. Le Coq, Kreenholm, Liviko Luther, Norma, Marat, Lorup jt) tootmist, tooteid ja nende toodete tarbimist vana ja uue Eesti riigi ning vahepealse nõukogude perioodi ajal.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing