Haigekassa hindab ravi tulemusi

Mariliis Pinn 06. mai 2008, 00:00

Yorki ülikooli tervishoiuökonoomika professor Alan Maynard rõhutas eile tutvustatud Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ja Eesti Haigekassa koostöös valminud aruandes, et tervishoius tuleks hakata liikuma tulemuse hindamisele.

"Usume, et lisainvesteeringute sidumine tulemuslikkusega on Eesti jaoks teostatav," ütles Tamas Evetovits Maailma Terviseorganisatsiooni Euroopa regionaalbüroost.

Rahvusvaheline kogemus Eestiga sarnastest riikidest pakub haigekassale mitmeid viise, kuidas oleks võimalik täiustada tervishoiuteenuste ostmist. "Tervishoiuteenuste ostmisele suunatud rahalised vahendid on viimase viie aastaga kahekordistunud ning esimest korda ületas see miljardi krooni piiri eelmisel aastal," ütles haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov.

"Haigekassa huvi ei ole pelgalt raha jagamine, vaid et kõikidest raviasutusest saaks võrdsel tasemel abi, mis pikendab elu ja parandab tervist," selgitas Danilov.

"Briti tervishoiusüsteem ei ole efektiivne. Arutatakse, kas raha on piisavalt eraldatud, kas arstijärjekorrad on liiga pikad. Tegelikult peaks küsima, kas arstiabist on ka kasu," selgitas Yorki ülikooli tervishoiuökonoomika professor Alan Maynard.

Maynard tutvustas tulevikusuundi ja rääkis ka elukvaliteedi mõõtmisest, tuues välja, et on juhuseid, et hoolimata kallist operatsioonist ei ole patsientide elukvaliteet paranenud.

Eesti Haiglate Liidu juhatuse esimehe Urmas Sule sõnul on Eesti üle maailma tuntud reformide läbiviija ja see algatus sobib meile hästi. "Me oleme ehitanud üles Euroopa ühe efektiivsema tervishoiusüsteemi ja me kindlasti soovime, et see töötaks veel paremini," lisas ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:31

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing