Härra Buffett jagas taas ?suuniseid

Tarvo Vaarmets 07. mai 2008, 00:00

Buffet tõdes koosolekul, et krediidikriisi põhjustatud suuremad raputused on küll möödas, kuid USA kinnisvaraturu nõrkus jätkub. Raha soovitab ta paigutada aga eelkõige USAst väljapoole.

Buffett kiitis Fedi tegutsemist Bearn Stearnsi väljaostmise korraldamisel. Ilma USA keskpanga kujundatud lahenduseta oleks paanika tema sõnul hoogu saanud ja inimesed oma raha oluliselt rohkem investeerimispankadest välja võtnud ning mitmed rahatud pangad seejärel ka tabad uste ette riputanud.

Pankade varade mahakirjutamised ei ole Buffetti sõnul aga veel kaugeltki läbi, kuigi suur osa kaotustest on juba vastu võetud. Seetõttu närib finantskriis pankade tulemusi Omaha Oraakliks nimetatud mehe sõnul veel paari aasta vältel.

Tagasilöökidest pole pääsenud ka Berkshire Hathaway, mille esimese kvartali kasum langes 2,6 miljardilt dollarilt koguni 940 miljonile dollarile ehk 607 dollarile aktsia kohta. Kasumi sikutasid alla kindlustusäri ja tuletistehingute kaotused.

Nõrkusest kindlustusturul rääkis Buffett juba pärast neljanda kvartali tulemusi.

"On tõsiasi, et kindlustussektori kasumimarginaalid kukuvad käesoleval aastal märkimisväärselt," kirjutas Buffett veebruaris oma igaaastases kirjas aktsionäridele.

Juba siis antud vihje ütles eetilise ärimehena tuntud Buffett nüüd ka välja.

"Kes ootab, et me suudame mineviku edule lähedale jõuda, peaksid oma aktsiad müüma. Seda ei juhtu," kõneles Buffett enda juhitavast ettevõttest ning lisas, et inimestel peaks oma rahaga olema midagi paremat teha, kui Berkshire'i aktsiat osta.

Samas soovitas ta kiigata neid ettevõtteid, mis teenivad oma raha eurodes, tegutsevad Saksamaal või Ühendkuningriikides, kuna Buffett usub, et nii euro kui ka inglise nael jääb dollari suhtes endiselt tugevateks. Ka Berkshire olevat Buffetti sõnul ühe Ühendkuningriikide keskmise suuruse ettevõtte ostmisele lähedal, kirjutas The Wall Street Journal.

Buffetti sõnu tasub igal juhul tähele panna, sest tänu Berkshire'i äride mitmekesisusele on tal majanduses toimuvast suurepärane ülevaade. Nii näiteks kuulub kontserni väga paljude teiste äride kõrval ka telliseid tootev Acme Brick ja maailma suurim vaibatootja Shaw Industries, mille finantsnumbrid on otseselt seotud kinnisvaraturul toimuvaga. Warren Buffett rääkiski USA kinnisvaraturu probleemsest olukorrast juba aasta tagasi toimunud aktsionäride koosolekul - ajal, mil aktsiaturud polnud veel tippu jõudnud.

Mida siis nüüdsetest investeerimisguru sõnadest ja tegudest välja lugeda? Finantssektorisse tuleks endiselt ülima ettevaatlikkusega suhtuda või sellest pigem üldse eemale hoida. Endiselt dollarit nõrgendav FEDi poliitika soosib investeeringuid aga väljaspool USAd tegutsevatesse suurettevõtetesse. Nii ootab Buffettit käesoleval kuul ees tuur Euroopas, kuhu ta tuleb väisama potentsiaalseid uusoste.

Selleaastastest rahapaigutustest Kraft Foodsi ja Wrigleysse võib aga järeldada, et Buffett hindab endiselt ka tavatarbijale suunatud ja globaalselt tuntud kaubamärke omavaid suurettevõtteid.

Eelmise aasta Berkshire'i aktsionäride koosolekust oli ka minul suurepärane võimalus osa võtta ning selle käigus ka Warren Buffetti ja tema äripartner Charles Mungeriga kohtuda.

Buffett ise on muidugi juba omaette fenomen - keksles enne päris koosoleku algust seal aktsionäride ja ajakirjanike vahel kui energiapall, viskas nalja, rokkis maskottidega laval ja limpsis jäätist nagu lihtne elunautija. Hiljem istus aga koos Mungeriga umbes 30 000 silmapaari ette ja hakkas igasse kaarde heatujuliselt tarkusi jagama. Küsimuste-vastuste voor kestis üle kuue tunni.

Aktsionäride jaoks on mai esimene nädalavahetus aga kui meeldiv väljasõit või lühike puhkus. Nad saavad kokku, külastavad Berkshire'i ja seeläbi ka oma ettevõtteid, teevad agaralt sisseoste, tundes ise, et ühe käega annavad, teisega aga võtavad raha. Paljud aktsionäridest on vanemad inimesed, mitmed pensionäridest abielupaarid, kellele Buffetti külastamine on arvatavasti üks aasta tippsündmusi.

Ühine imetlus, ühised huvid ja justkui peomeeleolu teevad ka uute tuttavate leidmise lihtsaks - nii vahetasin minagi seal mitme aktsionäriga erinevatel, aga eelkõige investeerimist puudutavatel teemadel pikalt mõtteid. Tegemist on tõepoolest justkui festivaliga, kus tuntakse ennast hästi, suheldakse ja saadakse selle kõige juures ka häid investeerimismõtteid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:31

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing