6. mai 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Kunstiakadeemia uus hoone igatseb kadunud Viru platsi

"Tingimused võisid natuke kujutlust pärssivad olla," jäi Eesti Arhitektide Liidu esimees Ike Volkov kahtlevaks rangete piirangute osas, mille võidutöö ületas. Samas tunnistas ta ruttu, et kõrvaltvaatlejana tundus konkurss olevat põhjalikult korraldatud.

Erinevalt teistest võistlejatest jätsid taanlastest võitjad ainsana uue hoone ette väljaku. Kui teised piirdusid kogu senise kõrgkooli hoonestu mahalammutamise ja uue hoonelahmaka püstitamisega, siis võidutöös heiastus ilmselt žüriile kadunud unistus Tallinna kinnisvarahaide poolt tuksi keeratud Viru väljakust.

Tulemusena võib võidutööd näha kui ajas irreaalset üle ristmiku Viru Keskuse alla mattunu tagasikutsumist. "Loomulikult ammutasime mõtteid ka Tallinnast ja ümbritsevatest ehitistest. Samuti oli soov luua midagi ainulaadset ja värsket," kirjeldas võidutöö üks autoreid Karsten Gori oma ideed. Lisaks peaks töö linnale ka lahtist ruumi pakkuma.

Tallinna peaarhitekt ja žürii liige Endrik Mänd pidas tulemust Tallinna linnaruumiga ideaalselt haakuvaks. "Aegumatu arhitektuur ja loogiline ülesehitus tagavad kasutuskõlblikkuse veel aastate pärastki," unistas ta. Žürii esimees ja kunstiakadeemia rektor Signe Kivi nimetas rahulolupuhangus tulemust püstitatud ideaalide kehastuseks.

Žüriisse kuulusid peale Signe Kivi ja Endrik Männi Eesti Arhitektide Liidu aseesimees Indrek Allmann ja teised arhitektid ja spetsialistid kodu- ning välismaalt.

Autor: Kristiina Kuus

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt