Šveits ja finants oli plahvatuslik kokteil

Romet Kreek 07. mai 2008, 00:00

Šveitsi aktsiaturg kukkus eile 2 protsenti, kuna pangad ja kindlustusseltsid külvasid kaost.

Maailma suurim edasikindlustaja Swiss Re teatas esimese kvartali kasumi 53 protsendisest vähenemisest 624 mln frangile võrrelduna mullu sama perioodiga. Analüütikud ootasid numbriks 871 mln franki. Kasumi kukkumise taga oli finantstulevikutehingute väärtuse mahakandmine.

Elukindlustusselts Swiss Life teenis oma tähtsaimalt turult - koduturult väiksema kasumi.

Šveitsi suurim pank ja üleilmse haardega finantsturgudel tegutseja UBS teatas 11,5 miljardi frangi suurusest kvartalikahjumist. Maailmas näiksid nagu käivat olümpiamängud selles osas, kes on suutnud võimalikult viletsaid otsuseid teha krediiditurul ning võimalikult keerukaid instrumente portfelli võtta nende koguriski mõistmata. UBSi võiks kindlasti oodata kahjukandjate rivi etteotsa.

Pangajuht Marcel Rohner ütles analüütikutele, et ootab raskete äriolude jätkumist, mis on pangale juba tähendanud 38 miljardi dollari suurust mahakandmist. Pank koondab seitse protsenti töötajatest ning müüs osa oma varadest säilitamaks kapitali.

Šveitsi juhtiva aktsiaindeksi SMI viis suurimat kukkujat olidki finantssektori esindajad. UBSi aktsia hind kukkus 6,1 protsenti, 34,64 frangile. Swiss Re aktsia taandus 5,9 protsenti, 82,50 frangile. Swiss Life'i aktsia langes 3,1 protsenti, 308 frangile.

Züricher Kantonalbanki analüütik Georg Marti võttis Bloombergi põhjal väga kenasti olukorra kokku - riskid on finantssektori äris jätkuvalt kõrged.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:31

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing