Sirje Rank • 8. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Euroopa intressid jäid eile samale kohale

Eile keskpanga otsust põhjendades ütles panga juht Jean-Claude Trichet, et lähikuudel inflatsioon euroalal oluliselt ei alane ning et on pigem hinnatõusu tempo kiirenemise riskid. Eriti manitses Trichet nii avalikku kui ka erasektorit mõõdukusele palganõudmistes, et need tootlikkuse tõusust ette ei ruttaks.

Suur ebakindlus finantsturgudel püsib, kuid erinevalt USA keskpangast Euroopa Keskpanga juht euroala majanduse pärast ei muretse. "Majandus seisab tugeval alusel," kinnitas Trichet.

Enam teeb keskpangale muret inflatsioon. Aprillis taganes euroala inflatsioon märtsi rekordiliselt 3,6 protsendilt küll veidi ja alanes 3,3 protsendile, kuid see on oluliselt kõrgem keskpanga eesmärgiks seatud 2% tasemest. Toiduained on aastaga kallinenud üle 50% ning nafta hind kerkis sel nädalal kõrgemale 120 dollarit barrel.

"Enne kui Euroopa Keskpank intresse saab langetada, peab inflatsioon langema alla 3% taset," ütles agentuurile Bloomberg Citigroupi analüütik Jürgen Michels.

"Inflatsioon võib jääda kõrgele tasemele arvatust kauemaks," ennustas Julius Baer Holding AG ökonomist David Kohl. "Risk on olemas, et Euroopa Keskpank langetab intresse arvatust hiljem ja loodetust vähem," märkis ta.

Statistika kõneleb järjest veenvamalt euroala majanduse jahtumisest. Aprillis langes nii ettevõtjate kui tarbijate usaldusindeks kahe aasta madalaimale tasemele ning märtsikuine jaekäibe langus 1,6% oli euroalal suurim 1995. aastast. Pikka aega euro tugevust trotsinud Saksamaa eksport kahanes märtsis teist kuud järjest.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) prognoosib euroala majanduskasvu aeglustumist tänavu 1,4 protsendile eelmise aasta 2,6 protsendilt.

Erinevalt Euroopa Keskpangast on USA keskpank läinud aasta septembrist intresse kärpinud seitsmel korral, 5,25 protsendilt 2%le. Analüütikute arvates võib kiirenev inflatsioon varsti ka USA keskpanka kurssi muutma sundida.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt