Toit ja kütus tõukasid hinnatõusu aprillis rekordini

"Võrreldes aastagusega on kõik toidutoorme hinnad oluliselt tõusnud, hoides kõrgel ka inflatsiooni. Samas on mõned kiiresti kallinenud tooted, näiteks piimapulber, aasta algusega võrreldes maailmaturul odavnema hakanud. Mõningast piimatoodete hinnalangust võiks peagi oodata ka Eestis," märkis Lindpere. Eesti Pank ootab Lindpere sõnul Kevadprognoosi kohaselt väliskeskkonnast tuleva toidutoorme hinnatõususurve taltumist aasta keskel.

Aprillis tõusid oodatult soojusenergia hinnad mitmes Eesti piirkonnas, mis seletab Lindpere sõnul ligikaudu veerandi ostukorvi kallinemisest.

Eesti Panga hinnangul on väliskeskkonna surve endiselt tugev ning kodumaised hinnatõusu tegurid taanduvad aasta alguse kõrgseisust aeglaselt. "Viimaks on teenuste hinnatõus pidurdumas ja kinnisvaratsükli madalseis on hakanud endast märku andma ka tarbija ostukorvis. Nii on näiteks üürid odavnenud juba pool aastat järjest," ütles Lindpere.

Hansabank Marketsi makroanalüütiku Maris Lauri sõnul on hinnatõus nende oodatust suurem. "Meie hinnangul oleks hinnatõus pidanud olema oluliselt väiksem, sest kõikide märkide järgi oli toidukaupade hinnatõus aeglustunud ja mõningate kaupade hinnad ka langenud ning suuremaid administratiivseid hinnatõuse ei toimunud," rääkis Lauri BNSile.

"Selline väga kiire hinnatõus olukorras, kus tarbijad oma kulutusi kokku tõmbavad, viitab sellele, et kaupmehed ja teenuste pakkujad peavad lihtsalt lähiajal oma hindu oluliselt alandama, kui nad soovivad käibe kasvu püsimist positiivsel poolel," märkis Lauri.

Danske Banki analüütikute sõnul oli nende 10% inflatsiooniennustus pigem konservatiivne. Korrigeeritud prognoosi järgi ootavad nad suurt inflatsiooni kasvu ka juunis, kui elektri hind kerkib, ja juulis, kui tubaka ja alkoholi aktsiisimaks tõuseb.

Rahandusministeerium ennustab, et olukorras, kus palgakasv on aeglustumas, laenuraha läheb tarbimisse vähem ning tarbimiskulutusi tehakse kaalutletumalt, võib lähikuudel oodata hinnatõusu pidurdumist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas