Jaana Pikalev • 12. mai 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Maikuust oleks soovituslik riskikoodi kasutada

Kuuekohalise kauba koodi ehk HS-koodi peab märkima kaubamanifesti lahtrisse nr 10.

Nn kollane kviitung on märkmiku lehekülg, mida toll ei vormista. TIR-märkmikusse lisatakse HS-kood, et turva-ja finantsriskidega kaupu kergemini ära tunda. Samuti kiirendab see teiste kaupade liikumist ja elektrooniliste andmete töötlemist.

Euroopa Ühendus (EÜ) on otsuse heaks kiitnud. Ka liikmesriigid on valmis soovitust ellu viima.

EÜ liikmesriikide tolliametid on nõus HS-koodi märkimisega ka tolli vormistatud TIR-märkmiku kviitungitele elektroonilises TIR-andmete koosseisus. Uuest aastast muutub TIR-märkmiku elektrooniline andmeedastus ELi tollieeskirjade järgi kohustuslikuks.

TIR-märkmik on tollidokument, mis hõlbustab konventsiooniga ühinenud riikide piiride ületamist. TIR-transiidisüsteem lihtsustab kaupade liikumist rahvusvahelises kaubanduses ja kindlustab transiidiriikidele nõutud tollitagatised ja garantiid.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt