East Capital: Balti riigid kannatavad kiire kasvu tagajärgi

Mariliis Pinn 14. mai 2008, 14:49

East Capital Asset Managementi peaökonomist
ütles, et Eesti, Läti ja Leedu kannatavad kontrollimatu majanduskasvu
tagajärgede tõttu.

"Kasv aeglustus väga kiirelt tasemelt," ütles Marcus Svedberg Bloombergile. "Aus on öelda, et kasv on olnud kiirem, kui prognoositud ja tegelikust kasvupotentsiaalist kiirem juba mitu aastat ja järgnevatel aastatel on oodata sellest madalamat kasvu,“ lisas ta.

Kolme endise Nõukogude Lidu riigi majandus, mis kord oli kiireim 27 Euroopa Liidu riigist, on seiskumas, kuna inflatsioon kasvab ja karmimad laenutingimused piiravad sisenõudlust.

Eesti teatas täna 0,4protsendilisest kasvust, Läti majandus teeb tõenäoliselt sama käigu. "Läti läbib sama korrektsiooni, võimalik, et isegi hullema, sest sealne tasakaalutus on hullem kui Eestis. Sellise inflatsiooniga ei saa majandus jätkusuutlikult kasvada," sõnas Svedberg.

Ta ennustas ka Leedule majanduse jahenemist. "Leedu areng on sujuvam, sest riik ei kasvanud nii kiiresti kui Eesti ja Läti. Läti on kui Ameerika raudteel, Leedu on olukord tundub päris hea," lisas ta.

Siiski ennustab Svedberg, et Balti majandus pikas perspektiivis kasvab. "Paari aasta jooksul hakkab majandus taas kasvama ja riigid õpivad, et tasakaalust väljas majandusolukord pikalt kesta ei saa," sõnas ta.

Svedbergi sõnul peaks valitsused kulutama haridusele, et tõsta konkurentsivõimet, mis kasvataks eksporti ja meelitaks riiki otseinvesteeringuid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. May 2008, 15:37
Otsi:

Ava täpsem otsing