Enn Tosso • 14. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

YIT lõi madalseisust hoolimata taas kopa maasse

"Näib nii," vastas Sauk lakooniliselt aripaev.ee küsimusele, kas nüüd on õige aeg arendama hakata?

Nimelt teatas YIT Ehitus eile, et alustas uute majade ehitamisega Tallinnas Kadaka teel ning Keilas Põhja tänaval. Sauk möönis, et ehituse hinnad on langenud aastaga veerandi võrra. "Kinnisvaraarenduse marginaalid on oluliselt vähenenud," sõnas Sauk, ent keeldus siiski täpsustamast, mis suurusjärgus on nende oodatav marginaal.

Sellest hoolimata on Sauk optimistlik ning loodab poole aasta jooksul pärast arenduse valmimist kõik korterid maha müüa, ilma et võtaks kasutusele mõnda täiesti uudset turunduskampaaniat.

"Olemasoleva kinnisvaraportfelli valik on klientidele kitsaks jäänud ning aeg on varasemate projektidega jätkata," lausus YIT Ehituse turundus- ja müügidirektor Marko Sillar. "YIT Ehitus alustas mai alguses Tallinnas Kadaka tee 137 ning Keilas Põhja 8a2 ja 8a3 kortermajade ehitusega. Mõlemad projektid olid ootel alates eelmise aasta teisest poolest, kuid selle aasta esimene kvartal kinnitas aktiivsuse kasvu kinnisvaraturul. Lisaks valmis mai alguses Mustamäel Mäepealse 16 kortermaja," lausus Sillar.

Rand & Tuulberg Grupi nõukogu esimees Aivar Tuulberg oli YIT algatuse heas käekäigus kindel, öeldes, et kui nii suur ehitusfirma nagu YIT arendusega alustab, siis on projekt kindlasti ka läbimõeldud ja edukas.

Tuulbergi sõnul on küsimus eelkõige asukohas ning selles, kas ehitus on piisavalt ökonoomselt tehtud. "Väga hea asukoht on põhiküsimus," rõhutas kinnisvaraärimees mitu korda. Tuulberg avaldas veendumust, et YIT kortereid saadab müügiedu. "Targad mehed, suur ettevõte, küllap neil on ülevaade, mida teha," märkis ta.

Tuulberg möönis, et ehituse hind on mõnes sektoris langenud kuni kolmandiku võrra. Siiski ei tähenda see tema sõnul seda, et uute majade hinnad oleksid automaatselt kolmandiku võrra madalamad. "Lihtsalt ei saa teha enam selliseid kõrgelennulisi projekte nagu varem, tuleb ehitada ökonoomsemalt ning valida kohta," sõnas ta.

YIT Ehitus teatas eile, et ettevõtte edukas müügikampaania aasta esimesel kolmel kuul tingis vajaduse jätkata uute kortermajade ehitamisega.

Kadaka teele ehitatav elamu on kaheksakorruseline ja valmib 2008. aasta lõpus. Keila kaks uut maja on neljakorruselised ja valmivad 2008. aasta sügisel. Üks hoone müüakse ilma siseviimistluseta.

Tehingute arv on kinnisvaraturul olnud pikalt langustrendis, kuid samas hakkab uute korterite pakkumiste arv ühel hetkel vähenema. Näeme uut pakkumiste arvu tõusu 2-3aastases perspektiivis. Kui arendaja on kindel, et piirkonnas, kuhu uusi elamispindasid rajatakse, on nõudlust ka kahe-kolme aasta pärast, tasub alustada uute arendamist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt