Ida-Viru suletud kaevanduste kohal vajuvad majad ja maad

Mariliis Pinn 15. mai 2008, 07:58

Ida-Virumaal Kahula küla veerel asuvad kaks
majapidamist on viimastel aastatel hädas lohku vajuvate põldude ning pragunevate
majaseinte ja vundamentidega. Süüd nähakse suletud Sompa kaevanduses, kirjutas
Postimees.

«Igal aastal teeme remonti: uksed ei käi lahti ega kinni, aknad vajuvad ees viltu ja praod tuleb kaltsudega kinni toppida, põranda ja seina vahele tekkinud pragu laieneb iga aastaga,» rääkis Kahula küla Sompa-poolses servas elav Õilme Pajula.

Tema 1933. aastal ehitatud maja üks nurk on silmaga nähtavalt vajunud, vaata seest või väljast – välisseintelgi jooksevad vinka-vonka praod, naabermajas – kaks neid selles külaservas ongi – olevat sama lugu.

Eesti Põlevkivi arendusdirektor Kalmer Sokman rääkis, et jutuks olevad majad asuvad endise 4. kaevanduse kohal, kus mäetööd lõpetati aastal 1971 ja kaevandus ise suleti seitsmekümnendate keskel.

«Elumajade alla jäeti tervikud, milles on läbindatud üksikud käigud. Kahe majagrupi vahel on ala, kus on läbindatud käsilaavaga. Ei need käigud ega majade vahel olev ala saa olla hoonete vajumise põhjuseks,» märkis Sokman.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. May 2008, 07:56
Otsi:

Ava täpsem otsing