Kommentaar: astuks õige majanduse lainetusest välja

15. mai 2008, 21:25

Astuks õige majanduse lainetusest
(tsüklilisusest) välja ning jälgiks seda nähtust kõrvalt. Usun, et nii on kergem
anda hinnang nii iseenda kui ka kogu riigi majanduslikule olukorrale.

Kuigi majanduse kasvu pidurdumise tagajärjed võivad nii mõnelegi osalejale rusuvalt mõjuda, ei tasuks unustada, et sellisteks juhtudeks on võimalik nii indiviidi kui ka ettevõtte tasandil väga edukalt ette valmistuda.

See, et majandustõusule järgneb alati varem või hiljem tagasilöök peaks enamikele selge olema, kuigi tihtilugu see kahjuks nii pole ning seetõttu tekibki paljudel majanduslanguse ajal probleeme. Kui kellelgi jäi seekord selleks ette valmistumata, siis on hea võimalus korra aeg maha võtta ja piltlikult öeldes majanduse lainetest kõrvale astuda ning olukord ümber hinnata.

Ilmselt nii mõnigi on märganud, et lainetuse efekti on näha elus ka üldiselt – kord laineharjal siis jälle põhjas – ning mõnedel juhtudel on lained kõrgemad teinekord jälle madalamad. Seega on võimalik seda meetodit kasutada ka muudes elusfäärides.

Kõrvalt jälgides on aga võimalik vaadata, kus on vigu tehtud ning kuidas oleks võimalik neid parandada. Samas peaks lainetusest välja astudes sinna oma negatiivsed tunded jätma, sest ainult nii on võimalik anda tõeliselt sõltumatu ning adekvaatne hinnang toimuvale. Sedasi puuduvad ka süüdistused enda ning teiste vigade aadressil ja on palju kergem edasisi käike paika panna.

Selleks, et oma tegevusele hinnangut kergem anda oleks, võib aja maha võtta ja minna näiteks kuhugile loodusesse. Loomulikult võib ka lihtsalt kodus televiisori vaatamise asemel oma (majandus)elu üle järele mõelda. Mõnikord on lahendused kiired pähe tulema, teinekord mitte. Kui õnnestub kasvõi hetkekski oma probleemidest eemale astuda on võimalik näha neid uues valguses. Sellest tavaliselt piisab, et leida üles niidiots, mis viib lahendusteni.
Nii öelda kaldalt lainetust vaadates võiks mõtiskleda näiteks ka selle üle, et kas ma peaks tõesti seal lainete meelevallas hulpima või on võimalik seda vältida. Äkki on võimalik neid laineid indiviidi tasandil ise hoopis meelepäraselt kujundada? Siinkohal tuletaks meelde, et põhimõtteliselt sõltub kõik igaühe mõtteviisist ning selle peremeheks on või vähemalt peaks olema iga inimene ise. Pigem seisneb probleem aga selles, et paljud ei taha lihtsalt oma mõtteviisi muuta. Kergem on hulpida elumere lainetes mõeldes, et nagunii midagi minust ei sõltu, kui võtta vastutus oma (majandus)elu eest enda kätte ning vormida endale meelepärane tulevik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. May 2008, 12:17
Otsi:

Ava täpsem otsing