Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Eesti suurim ärilahutus jagas Arco-meeste vara

    Vendade Arakaste taandumine kinnisvaraäri juhtimisest on vaid osa Arakase-Tomingase ärisuhte lõppemisest. Eesti kaks olulisemat kinnisvarategelast jagasid hiljuti ära kümmekond firmat, millega eelnevalt börsifirma kõrvalt ühiselt tegeleti. Sellega siseneb näiteks Arco Vara nõukogu esimees Richard Tomingas üha kindlamalt Eesti suurlaevnike gildi.
    Arco Vara suuraktsionärina tuntud Arti Arakas jäi laevadest ilma oodatust kiiremini. Äripäeva ajakirjanikule antud intervjuu alguses kinnitab Arakas järjekindlalt, et Saaremaa Laevakompaniile renditavatest laevadest kuuluvad pooled veel tema firmale.
    "Meil on kokku kolm uut laeva, mis on tellimisel, ja neli vana, mis on pooleks. Midagi on valesti, kui nii ei ole," ütleb Arakas. Tõsi, kõigest kaks päeva enne suurejoonelist ärilahutust 14. veebruaril löödi laevu omav ettevõte Arakase- Tomingase firmade vahel pooleks. Aga 48 tundi hiljem läks kogu laevandusäri juba üle Tomingase firmale, mis vastab ka jagunemislepingule.
    "Laevadega tegeleb Richard Tomingas. Tema jääb tulevikus nendega rohkem seotuks. Mina tõmbun laevandusest tagasi," tõdeb siiski Arakas lõpuks.
    Jõulueel Arco Vara nõukogu esimehe posti Arakaselt üle võtnud Richard Tomingas jääb laevandusäri osas tagasihoidlikuks. "Uued laevad saabuvad Eestisse vastavalt tehasega kokkulepitud graafikule," kommenteerib Tomingas. Tagamaid, miks talle läksid laevad ja Arakasele kinnisvara, mees avada ei soovinud. "Selline oli äriline kokkulepe," on Tomingas lakooniline ja suhtleb üksnes meili teel.
    "See on nende omavaheline asi. Mina ei oma ülevaadet, kas ta (Arakas - toim) on taandunud laevaärist või mitte," jääb napisõnaliseks ka Saaremaa Laevakompanii omanik Vjatšeslav Leedo, kes on nüüd uute laevade tellimisel ainult Tomingase äripartner.
    Kokku on ära jagatud kümmekond investeerimisfirma Toletum tütarettevõtet. Peale jagamise on mõnes ettevõttes osalus pooleks löödud ja üks müüdi üldse maha.
    Lõplik jagunemine peaks aset leidma jaanipäevaks, mil Arti Arakasel tekib ka võimalus Arco Vara aktsiad müüa.
    Arakase sõnul rahalist arveldamist tehinguga ei kaasnenud. "Seal on lihtsalt omavaheliste varade jagunemine ja kõik," ütleb ta.
    "Me jagasime ära, et Euro Shippingu (rendib Leedole laevu - toim) sai tema (Tomingas - toim) ja mina sain Euro Houses Developmenti," sõnab Arakas.
    See tähendab, et pärast laevanduse üleminekut Tomingasele läks kinnisvaraga tegelev ettevõte Arakasele, kuigi osalus kõige magusamas kinnisvaratükis Tallinnas Paldiski maanteel (hüpoteegiga 60 miljonit) löödi pooleks.
    Arakase firmale läks Kuresaare vanalinnas asuv luksushotell ja tükike Otepää looduspargist. Saaremaal asuvat Ekesparre hotelli (eelmise nimega Lossi) reklaamitakse kui inspiratsiooni pelgupaika, kus on peatunud presidendid Lennart Meri ja Arnold Rüütel.
    Euro Houses Developmenti kinnisvaraäri Otepääl saadab aga klausel "Märkus Eesti Vabariigi kasuks ostueesõiguse kohta". Sama märke leiab ka kinnistutelt, mis kuuluvad Merko Grupi tütarfirmale Tarantel, kes vahetas riigiga kurikuulsalt maid. Vahe on selles, et Arco Vara suuraktsionäride firma pole maadevahetusega tegelenud.
    Arti Arakas kinnitab, et looduskaitsealuseid kinnistuid ei soetatud maadevahetuseks. "Ma ostsin need sellepärast, et keegi sinna mitte kunagi mitte midagi ei ehitaks. Et ma kuuleks linnulaulu. Need kinnistud on seal kogu aeg olnud minu omad. Midagi ei kavatse nendega teha. Need asuvad looduspargis minu kinnistu kõrval," selgitab ta.
    Samas on Euro Houses Development ostnud 2006. aastal ka Lihula linnas poole väikeelamumaast, kuigi võib tekkida küsimus, miks nii suure profiiliga ärimehed nagu Tomigas ja Arakas on soovinud poolt kellegi väikeelamumaast Lihulas. Vastusele aitab lähemale kinnistusraamatu kanne, mille järgi lisati kõigest kolm kuud pärast Euro Houses Developmenti kaasomandi ostmist võimalus maadevahetuseks ehk lisati märkus riigi ostueesõiguse kohta.
    Otepääl asuvad looduskaitsealused kinnistud ostis Arakase-Tomingase ühisfirma peamiselt aastatel 2006-2007. Lõviosa nendest olid eelnevalt seotud meediamagnaat Hans H. Luigele kuuluva firmaga.
    Arakase-Tomingase ühisfirma Euro Houses Development soetas mitmed maatükid firmade likvideerijana tuntud Silver Eensaarele kuuluvalt osaühingult. Nendele maadele oli aga seadnud 6,5 miljoni krooni suuruse hüpoteegi Hans H. Luigele kuuluv kinnisvaraettevõte Minigert.
    Silver Eensaart on eelnevalt kasutanud oma ettevõtte likvideerimiseks näiteks Hans H. Luige sõber Rein Kilk.
    Märkimisväärne osa Arakasele kuulunud Arco Vara aktsiatest on eks-äripartner Richard Tomingase firma kontol. Araka firmale peaks kõik talle kuuluvad aktsiad jõudma alles jaanipäeval, mil kaotab kehtivuse aktsiate müügipiirang.
    "Arco Vara ASi suurim aktsionär Toletum jagab oma varad kaheks. Pärast tehingut kajastub 20,5 miljonit Arco Vara aktsiat OÜ Greatway kontol," teatas kolm kuud tagasi Arco Vara lakooniliselt börsile. Sellest hetkest kuulub Toletum ainult Richard Tomingasele ja sellest eraldus ettevõte nimega Greatway, mis kuulub üksnes Arti Arakasele.
    Kuigi kolm kuud on möödas, pole börsiteates lubatut saavutatud.
    Turuväärtuses on sel nädalal Arco (loe: Arti Comapany) Vara nõukogust taandunud Arti Arakase firmal 2,3 miljonit aktsiat (turuväärtusest 30 miljoni eest) vähem, kui tal oli koos Tomingasega ühiselt Toletumi kontol. Samas kehtib börsile tulekust johtuv aktsiate müügikeeld veel juunini.
    "Ei ole pantinud Toletumile. Tegu on pooltevahelise kokkuleppega ja ma ei tohi seda kahjuks hetkel rohkem kommenteerida," ütleb Richard Tomingas, kes on avalike andmete järgi Arco Vara suurimaks aktsionäriks tõusnud. Vähemasti vormiliselt.
    Arti Arakas lisab, et aktsiad kanduvad suvel lõplikult üle tema kontole ja praegu on tema sõnul tegemist vaid tehnilise nüansiga.
    "See on vale fakt, et nüüd on ühel rohkem kui teisel. Ühtegi Arco Vara Greatwayle kuuluvat aktsiat pole Toletumile müüdud! Praegu on aktsiad veel erinevatel kontodel laiali. Greatwayl on vähem aktsiaid, kuna nende ületulek on ühe tehingu taga. Jagunemise lõpuks lähevad aktsiad täpselt pooleks. Millimeetri täpsusega," vastab Arakas küsimuse peale, miks Greatwayle kuulub vähem aktsiaid kui Toletumile.
    Mehe sõnul jõuab jagunemisleping lõpule jaanipäeva paiku, mil Arakasel on õigus aktsiaid müüa.
    Arco Vara nõukogu esimees Richard Tomingas ei soovi tehingu tagamaid selgitada.
    Sel teisipäeval kogunes Arco Vara aktsionäride üldkoosolek, mis vabastas Arti Arakase nõukogu liikme kohalt.
    Ühe suurima aktsionäri taandumine juhtorganist võib tähendada, et ta valmistub Arco Vara aktsiate müügiks kahe nädala pärast, mil müügikeeld lõppeb.
    Koos Tomingase firma kontol olevate ja väidetavalt Arakase firmale kuuluvate aktsiatega on Arakasel Arco Vara aktsiaid 260 miljoni krooni eest. Arakas ise ei kinnita ega lükka müügiplaane ka ümber. "Kõik on võimalik," on tema seisukoht.
    Kuigi Arakase firma aktsiad pole osapoolte kinnitusel Tomingase firmale panditud, on suuromanikud küsinud kirjaliku loa aktsiate pantimiseks SEB Enskildalt, kes korraldas emissiooni. Seda, kellele, millal ja mis mahus aktsiad on panditud, ei avalikustata.
    "Minu arust on osa Arco Vara suuraktsionäride aktsiatest isikliku finantseerimise tagatisel panditud. Arco Vara suuraktsionärid on pantimise vastu huvi tundnud ja me oleme seda selgelt kirjalikult lubanud. Nad ei tohi neid aktsiaid võõrandada," sõnab Arco Vara aktsiate avaliku emisiooni läbi viinud SEB Enskilda juhatuse esimees Hendrik Igasta.
    Praeguse seisuga on Enskilda andmetel osalused ikkagi samad.
    "Meie seisukoht on, et nendes firmades, kes sõlmisid alguses märkimislepingu, on toimunud üks muutus. Tomingase-Arakase ühisfirma asemele on tekkinud Arakasele eraldi firma, aga osalused on päeva lõpuks ikkagi samad. Neist kolmest (Richard Tomingas, Arti Arakas, Hillar-Peeter Luitsalu - toim) meie teada keegi oma osalust tänaseks võõrandanud pole. Neil ei ole seda õigust. Jagunemistehingutele oleme andnud oma heakskiidu," ütleb Igasta.
  • Hetkel kuum
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.