18. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Spekulatsioon kosutas Saku aktsiat

LHV foorumis tekkis äge diskussioon, kui üks kasutaja postitas Carlsbergi aktsiaemiteerimise prospekti lingi, millest selgub, et Saku Õlletehase väikeaktsionäridele tehtava ülevõtmispakkumise maht on umbes 30 mln eurot. Ostetavaid aktsiaid on ligi 2 mln, mis teeb ühe aktsia hinnaks 15 eurot (234,7 krooni).

Võib oletada, et kuulduse peale hakkasid teadlikud väikeinvestorid aktsiaid kokku ostma ja aktsia hind tõusis päeva lõpuks ligi 10 protsenti, makstes 13,2 eurot (206,4 krooni).

Saku Õlletehas ise teemat kommenteerida ei soovinud, soovitades pöörduda omaniku poole. Carlsbergi meediasuhete juht Jens Peter Skaarup lükkas kuulduse esialgu ümber. "Me ei soovi Sakut börsilt ära viia, aga Eesti seadused näevad ette, et peame ülevõtmispakkumise tegema," kommenteeris Skaarup.

"Hind tuleneb Eesti ülevõtmispakkumise reeglitest," vastas ta küsimuse peale, kas see peab olema just see hind, mis prospektis kirjas ehk koguväärtuses umbes 30 miljonit eurot.

Kui aktsionärid selle hinna juures pakkumise vastu võtavad, ütles Skaarup veidi kahetseval häälel, siis peab Carsberg seda aktsepteerima.

Mõned tunnid hiljem tuli Carlsbergilt pressiteade, milles öeldi, et prospektis olev summa on esialgne arvutus, mis ei kohusta neid summat sellises osas välja maksma.

Hansabank Marketsi analüütik Triinu Viilup ütles, et on spekuleeritavaga kursis, kuid ei ole võimalikku ülevõtmispakkumise hinda välja arvutanud. "Juhul, kui peaks jääma ülevõtmispakkumise hinnaks 15 eurot, siis ma küll ei näe põhjust, miks peaks pakkumisest loobuma," ütles Viilup.

LHV foorumis aktiivselt sõna võtnud Kawe Kapitali portfellihaldur Kristjan Hänni soovitas ülevõtmispakkumise ära oodata. "Võimalus, et see pakkumine on suurem, kui turg ootab, on tõesti olemas, aga võimalik, et turg interpreteerib seda praegu valesti," kommenteeris Hänni.

"Mõne jaoks oleks ka 12,5 eurot aktsia kohta hea pakkumine," kinnitas ta, viidates hiljutisele odavamale hinnale.

LHV analüütik Henri Adams rääkis, et kuna Carlsbergi eesmärgiks ei ole Saku Õlletehase börsilt äraviimine, siis tõenäoliselt tehakse pakkumine vastavalt seadusest tulenevatele nõuetele ja mingit suuremat lisapreemiat maksma ei hakata.

"Seega võiks pakkumise hind jääda viimase kuue kuu keskmise lähedale ehk kuskil 12,4 eurot aktsia kohta," teatas Adams.

Autor: Virge Lahe

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt