Tõnis Oja • 19. mai 2008
Jaga lugu:

Kauplemine börsil üha ohtlikum

Eilne päev oli järjekordne näide selle kohta, kui ohtlik võib investoritele olla aktsia väike, et mitte öelda olematu likviidsus. Mida nädal edasi, seda hullemaks olukord muutub.

Eile demonstreeris hädasid, mida aktsiate ebalikviidsus ehk üliväikesed kauplemismahud endaga kaasa võivad tuua, Harju Elektri aktsia. Selle hind kukkus päevasiseselt 15 protsendi võrra 35,20 kroonini ehk tunduvalt allapoole 52 nädala madalaimat taset. Hinnakukutajaks oli tehing, mille käigus vahetas omanikku 39 väärtpaberit. Hiljem sooritati veel kaks samasugust tehingut ning aktsia kosus 40,99 kroonini ning jäi 0,76 protsenti reedesest sulgemishinnast madalamaks.

Pea olematud likviidsused kukutasid Merko Ehituse ja Baltika aktsiate hinnad enam kui kolme ja poole aasta madalaimatele tasemetele ning meediakontserni Ekspress Grupi aktsia hinna ettevõtte börsiajaloo madalaimale tasemele - 43,03 kroonini. Ekspressi aktsia hind kukkus koguni 1,56 krooni (ühe euro) võrra ehk 3,5 protsenti.

Tallinna börs teatas eile, et investeerimispanga JP Morgan Suurbritannia kliendikontol on vähendatud Arco Vara aktsiate positsiooni 0,44 protsendipunkti ehk enam kui 400 tuhande aktsia võrra.

Baltika suuromanikele kuuluv osaühing BMIG on aga suurendanud osalust 0,54 protsendipunkti võrra. Suuromanikud ostsid mai alguses toimunud kahe börsivälise tehinguga 307 000 aktsiat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas