Parts soovib riigifirmade börsiplaani üles soojendada

Hille Tressum 20. mai 2008, 00:00

Majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi kinnitusel oleks positiivne, kui valitsus tooks riigiettevõtete börsile mineku teema taas lauale ja otsiks riigiettevõtetele uusi kasvuvõimalusi.

Tema sõnul ei ole praegu valitsuses ühtset seisukohta, kuid majanduskasvu olulise aeglustumise tõttu tuleb arutada, mida muuta ja milline on ettevõtete kasvustrateegia lähiaastatel.

Börsile minek on kõne all Eesti Energia, Eesti Raudtee, Eesti Posti, Tallinna Sadama, Tallinna Lennujaama ning Eesti Loto puhul. Parts lisas, et analüüs tuleb iga ettevõtte puhul teha eraldi.

Keskerakonna fraktsiooni liider Ain Seppik ütles, et ei pea vajalikuks riigiettevõtteid börsile viia. "Riigiettevõtete börsileminekust on palju juttu olnud. Siin ei ole midagi uut. Valitsus peaks seletama, milles börsileminek täpsemalt seisneb," rääkis Seppik.

Seppiku sõnul ei ole Keskerakond nõus toetama riigiettevõtete börsile viimise ideed, kui selle eesmärk on ettevõtete pealt teenitud tulude eest riigieelarve auke lappida.

Seppiku sõnul läheb neil ettevõtetel, keda plaanitakse börsile viia, vägagi hästi, välja arvatud Eesti Postil, mille nõukogu liige Meelis Atonen on ettevõtte maha müüa lubanud.

Rahvaliidu fraktsiooni esimehe Karel Rüütli sõnul ei toeta fraktsioon valitsuse ideed viia riigiettevõtted börsile, kuna ei näe sellel sammul mingit põhjust.

Rüütli on arvamusel, et strateegilised riigiettevõtted peaksid jääma siiski riigile.

"Praegu on ilmselge, et börsile minekuga sooviks valitsus täita oskamatu juhtimise tõttu tekkinud eelarveauke," sõnas Rüütli. "Arvan, et riik ei võida sellest midagi. Kuna tänane majandusolukord ei pruugi tuua sellist kasu, mida riik saada loodab," märkis Rüütli.

Reformierakonna juhatuse liige Jürgen Ligi ütles, et on tutvunud riigiettevõtete börsileviimise kavaga, kuid jääb ootama augustis esitatavat detailset kava, kus on välja toodud plaani plussid ja miinused.

Reformierakonna suhtumine sellesse ettevõtmisesse on positiivne. "Tegemist on edumeelse sammuga, mis on meie seisukohtadega kooskõlas," lisas Ligi, kelle sõnul pole riigiettevõtete puhul tegu puhta turumajandusega ning siin mängivad rolli ka poliitilised mõjud.

OMX Tallinna Börsi juhatuse esimehe Andrus Alberi sõnul võiks esimesena börsile tulla Eesti Energia. "See on suurettevõte, mille turuväärtus on 25 miljardit krooni, ja kui sellest 10 või 20 protsenti börsile tuua, siis oleks tegemist ühe suurema ettevõttega mitte ainult meil, vaid kõikidel Balti börsidel," märkis Alber.

Alberi sõnul on praegu õige aeg analüüsida, millal ja millised riigiettevõtted võiksid börsile minna, ja põhimõtteline otsus võiks valmis olla sügiseks.

Alber meenutas, et juba kolm-neli aastat tagasi ütles valitsus, et teeb analüüsi ja otsustab, millised ettevõtted võiksid börsile minna, aga seda otsust siiani ei ole, vahendas ETV 24. Alber ütles ETV hommikusaates "Terevisioon", et ettevõtte börsile viimine võtab aega 6-12 kuud, seega ei ole tõsiseltvõetav argument, et börside languse ajal ei peaks selle teemaga tegelema.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing