19. mai 2008
Jaga lugu:

Sotsreklaamileid maanteel

Parimad sotsiaalreklaamid loob elu ise. Kogemused, mis inimest lähedalt puudutavad, on võimsaks motivaatoriks, püüdmaks parandada ennast, teisi või kogu maailma.

Suured või muudmoodi fundamentaalsed sündmused (sünd ja surm, näiteks) on piisavad, et mõjutaksid ka neid, kes asjaga otseselt seotud pole.

Rõõmus meeleolu autos Tallinn-Tartu maanteel. Uljas spidomeetriosuti näitab veidi üle lubatud kiiruse. Korraga möödub auto maantee äärde hiljuti püstitatud improviseeritud ristist ning sinna juurde asetatud värsketest lillevanikutest. Autosolijate ülev meeleolu jahtub ootamatu reaalsuskontrolli ajel tajutavalt, autojuht aga kohmab ebalevalt: "Nojah, siis-nagu-et…" ja kergendab automaatselt jalga gaasipedaalil.

Kas just üks-ühele, aga sarnast käitumist olen mitmete autojuhtide puhul märganud küll. Mingit hetkelist mõtlikku tõsinemist.

Arvestades, kui vähe on aega selliseid mälestusmärke maantee ääres silmitseda, võib reklaamidega paralleele luues öelda, et need "sotsiaalreklaamid" on efektiivsed.

Mõju on tuntav ja kohene. Võrreldes hiiglaslike plakatitega teeäärsetel põldudel, mis manitsevad vastutustundlikule käitumisele autoroolis ja kellelegi korda ei lähe, on neil eeliseid rohkelt. Ei maksa unustada, et seejuures on kogu kampaania tasuta.

Kas mõju võiks olla veelgi suurem, kui neid mälestusriste ja -kive rohkem oleks? Äkki peaks koguni kampaania korras teeäärseid rististama? Pigem mitte, sest nii devalveeruks nende tähendus ja kaoks mõju. Iga märgi erinev välimus tekitab realistliku tunde loost nende märkide taga ja just see mõjubki.

Teatud aja möödudes on matemaatiline paratamatus, et selliseid mälestusmärke on iga maantee igal kilomeetril.

USAs püütakse seda nähtust mõnes osariigis ka piirata. Californias tohib mälestusmärke püstitada vaid siis, kui avarii põhjustas alkoholijoove. New Jersey on määratlenud aja, kui kaua tohib sellist mälestusmärki tee ääres hoida. Delaware'i on ehitatud aga spetsiaalseid mälestusparke, kus asuvatele müüridele oma liikluses hukkunud lähedase nime võid graveerida.

Ja lõpuks, jättes hoopis kõrvale reklaami aspekti, saab teha ütlemata head äri hoopis tee äärde mõeldud mälestusmärkide müügiga (roadsidememorials.com).

Autor: Kent Raju

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas