Teadlased aretasid Huntingtoni tõbe põdeva ahvi

20. mai 2008, 13:17

Teadlased aretasid geneetiliselt muundatud
ahvi, kellel avalduvad Huntingtoni tõve sümptomid ning keda saab seega kasutada
mudelina selle keerulise, hävitava ja ravimatu ajuhaiguse uurimiseks. See
uurimus võib viia suurte läbimurreteni neurodegeneratiivsete haiguste
uurimisel.

Huntingtoni tõbi on vigase geeni poolt põhjustatud pärilik haigus, mis põhjustab aju närvirakkude hukkumist. Sümptomite hulka kuuluvad kontrollimatud liigutused, tujumuutused, mõistuse taandareng, tasakaaluprobleemid ning lõpuks kõndimis-, kõne- ja neelamisvõime kadumine. Haigus tabab viit kuni kümmet inimest sajast tuhandest. Haiguse arenemist ei ole teadaolevate vahenditega võimalik takistada, leevendada osatakse vaid sümptomeid. Surm saabub tavaliselt 15 kuni 20 aastat peale haiguse esimeste tundemärkide ilmnemist.

Uus uurimus on esimene omalaadne teadustöö, mille käigus teadlastel on geenitehnoloogia abil õnnestunud luua spetsiifilise inimeste haiguse mudel reesusmakaagi peal, mis on oluline edasiminek seniste hiirtega läbiviidud katsete juurest.

“Antud uurimus võimaldab teadlastel liikuda edasi hiirte juurest, kellel ei ilmnenud kõiki inimestel ilmnevaid Huntigtoni haigusega seotud muutusi ajus ja käitumises,” ütles uurimust rahastanud USA teadusfondi National Center for Research Resources (NCRR) direktor John D. Harding. “Primaatide peal läbi viidud katsed peegeldavad inimeste haigusi paremini ning on oluline ühenduslüli väikeste laboriloomade ning inimeste peal tehtud uuringute vahel.”

Teadlased aretasid transgeense ahvi, siirdades viirusvektori abil ahvi munarakku Huntingtoni geeni muundatud vorme. Munarakud viljastati ning embrüod siirdati surrogaatemadesse, kellel sündis viis elusat poega. Nüüd uurivad teadlased haiguse ilmnemist ning selle mõju käitumisele ja teadvusele eesmärgiga paremini mõista haiguse mehhanisme ning töötada välja ravivõimalusi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. June 2008, 13:41
Otsi:

Ava täpsem otsing