Viis asja, mida me enam ei vaja II: Kananahk

20. mai 2008, 12:06

Kui soovid alustada lugemist sarja
algusest, kliki siia: Suguorgan ninas .

Kananahk on refleks, mida inimese puhul peetakse üldiselt rudimendiks. Pilomotoorne refleks tekib, kui karvanääpsu ümbritsev väike lihas tõmbub kokku.

Sulgedega kaetud lindudel või karvadega kaetud imetajatel aitab see refleks hoida keha soojana või annab puhvi aetud karvkate või sulestik ründajale märku, et mõelgu ikka veel oma kavatsused hoolega läbi.

Inimese karvkate on aga liiga hõre ja õigupoolest ei suuda täita kumbagi neist ülesannetest. Nii on inimese puhul kananahk võtnud sootuks uue rolli. See on seotud hoopis emotsioonidega – hirmuga, vihaga või ka naudinguga, näiteks ilusa muusika kuulamisest. Seegi võib olla signaal teistele. Samuti suurendab see emotsionaalset laengut, näiteks on leitud tõendeid, et muusika kuulamisel tekkinud kananahk muudab aktiivsust aju naudingutega seotud piirkondades.

Loe edasi:

Tar kusehambad

Darwini köbruke

Sabakont

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2008, 14:15
Otsi:

Ava täpsem otsing