ÄP fototoimetus • 20. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Manutent täna: kuningas on alasti

Toomas Rüütmanni ja Pjotr Sediniga alanud nimekiri meestest, kelle rahad on kinnisvara all kinni, said täiendust Märt Vooglaiu näol. Kahel esimesel oli kinnisvara n-ö kõrvaltegevus, millesse sukelduti lootuses teenida moeärist superkasumeid, aga majanduse jahtumine viis raskustesse nii kinnisvaraäri kui ka põhitegevuse. Vooglaid on aga vähemalt viimased aastad sada protsenti kinnisvaraärimees.

Mida iganes Vooglaid ette on võtnud, on ta kõike tormates ja suurelt teinud, oskamata õigel ajal peatuda. Tema ettevõtmised on liikunud samas taktis majandustsüklitega: rühib majandus üles, lendab Vooglaidki kõrgele, vajub majandus maadligi, liigub Vooglaid kaasa.

Tõusis Kalevi ette ja viis lennukate ideedega selle võlgadesse. Ajas Saaremaa kalatehase pankrotti. Mõne aastaga suutis Vooglaid taas tippu tõusta. 2005. aastal valis Äripäev tema Manutent OÜ edukaimaks ettevõtteks. 2006 oli firma kinnisvarafirmade TOPi tipus ja firma suuromanik ise juhtis dividendisaajate TOPi.

Ehk siis kümmekonna aastaga suutis Vooglaid kaks korda tippu tõusta ja on praegu teist korda teel alla. Aga pidi leiduma lapsesuu, mis ütleks, et kinnisvarakuningas on alasti. Selleks oli Tallinna börs, mis tunnistas Manutendi võlakirjad liiga riskantseiks.

Raskused tõepoolest näitavad, milline on inimene tegelikult. Vooglaiu reaktsioon börsi lisatingimuste nõudele oli valus-labane. Maskid on langenud. Selge on, et Vooglaid võtab võimalikku teist kaotust raskelt. Kaotada saab aga samuti väärikalt. See on oskus, mida meie Vooglaiud alles õppima peavad.

Eilse Äripäeva kaaneloost selgub, et Vooglaid kasutas eelmise aasta septembris müüdud võlakirjade tulu (ümmarguselt 100 miljonit krooni väärtuses) aasta varem ja mullu jaanuaris emiteeritud võlakirjade tagasiostmiseks, samuti 2005. aasta dividendidelt tulumaksu tasumiseks. Raha Manutendil sisuliselt pole - bilansis 7,4 miljonit krooni. Kasumit teenis firma mullu 16,9 miljonit krooni. See on köömes Manutendi laenukoormuse (547 miljonit) kõrval. Vooglaid on jätkuvalt viinud vara Eestist välja - Lätti ja eeskätt Venemaale. Enamik varast on panditud, maha müüdud kullakangid.

Tallinna börs tegi õigesti, et Manuten-di võlakirjadele punast tuld näitas. Ettevõtte majandusaruanne räägib selget keelt - võlakirjadele pole katet.

Kui kõvasti maandub Vooglaid seekord, oleneb õieti sellest, kas ja millise hinnaga õnnestub müüa Peterburi hotell SOK kontsernile. Sellest saadud rahaga lubab Manutent lunastada börsile pakutud võlakirjad.

Firma müüb "põhjast", hotelli varad on panditud, võlakoorem suur. Hea, kui nulli jääb. Kui börs lubab võlakirjad alternatiivturule.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt