Uus tootmismeetod viib titaani hinna alla

21. mai 2008, 12:15

Titaan on oluline metall, millel on palju
tööstuslikke rakendusi. Suureks probleemiks on aga hind, mis muudab selle
materjali kasutamise väga kulukaks.

See kõik võib aga muutuda, sest USAs on Oak Ridge’i uurimiskeskus koos koostööpartneritega välja arendanud uue meetodi, mille abil pulbrist toodetavate titaandetailide hind langeb kuni 50 protsenti. See võimaldaks titaani kasutada pidurisüsteemides, kunstliigestes ning sõjamasinate soomustuses, teatas ORNL oma pressiavalduses.

"Hiljuti demonstreerisime uut odavat titaanisulamist valmistatud ust masinale nimega Joint Light Tactical Vehicle, mis on uue põlvkonna lahingliikur,” ütles ORNL-i teadlane Bill Peter. „Titaansulami kasutamine ustel vähendas sõiduki massi, samal ajal parandades selle vastupidavust.”

Imekerge titaansulam lihtsustab ka ukse käsitlemist ning suurendab masina liikuvust, mistõttu see muutub sõjaväele järjest kasulikumaks.

Peteri sõnul ei kasutata uue meetodi juures sulatamist, hoides niimoodi kokku palju energiat. „Kui tavapäraste meetodite käigus sulatatakse titaanipulber toodete valmistamiseks, siis uue meetodiga jääb pulber kogu protsessi ajaks tahkeks. Nii hoitakse kokku suurtes kogustes energiat, vähendatakse jäätmekogust ning võimaldatakse uut tüüpi sulamite valmistamist.”

Teadlased loodavad, et kerge ja roostevaba titaansulam leiab peagi tee ka paljude teiste toodeteni, muuhulgas näiteks autodeni, mis võidaksid palju väiksemast massist ja suuremast vastupidavusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. June 2008, 10:49
Otsi:

Ava täpsem otsing