Viis asja, mida me enam ei vaja IV: Sabakont

21. mai 2008, 09:47

Alusta lugemist siit: Suguorgan ninas

Vahel võib evolutsioonile jalgu jäänud jäänuk võtta vägagi erinevaid vorme. Niisiis võib ka varieeruvus olla rudimendi tunnuseks.

Üks parimaid selliseid näiteid on inimese sabakont, jäänuk imetajatele omasest sabast, mis praegu on inimese puhul kinnituskohaks lihastele, mis hoiavad pärakut oma kohal.

Normaalne sabakont koosneb neljast selgroolülist, mis on ühinenud üheks luuks. New Jersey ülikooli arstiteaduskonna sabakondivalude keskuse direktori Patrick Foye sõnul on kummastav, kui palju erinevaid variante pakub loodus inimese sabakondi puhul.

Kui kuue sõrme või varbaga sünnib lapsi üliharva, siis sabakont koosneb tihtipeale hoopis kolmest või viiest lülist. Meditsiinikirjanduses on viiteid vähemalt sajale lapsele, kel oli sündides saba. Atavistlik saba hakkab kasvama, kui embrüostaadiumis jääb õigeaegselt tulemata signaal, mis paneb piduri lülisamba pikenemisele.

Loe ka: Tarkusehambad

Kananahk

Darwini köbruke

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. May 2008, 14:10
Otsi:

Ava täpsem otsing