Abimajand varjab parteiannetusi

ÄP 22. mai 2008, 00:00

Tänane Äripäev kirjutab sihtasutuse Jüri Vilmsi Sihtkapital näitel järjekordsest nipist, kuidas hiilida kõrvale erakonnale annetajate avalikustamisest.

Jüri Vilmsi Sihtkapital elab anonüümsete annetajate raha peal ja korraldab näiteks ajalehtede Kesknädal ja Vesti Dnja väljaandmist. Need on Keskerakonna propaganda häälekandjad.

Äripäeva toimetus ei ole olukorraga rahul: seaduses peaks olema sätestatud, et ka sihtasutustele annetajad oleks viimseni üles loetletud. Kui kas või üks annetamise moodus võimaldab jääda avalikkuse ees anonüümseks, pole erakondade rahastamine läbipaistev.

Annetajate avalikustamine on päevakorral aastaid, sest annetajad ja annetuste vastuvõtjad on ülimalt leidlikud. On annetatud sularahas 999 krooni kaupa erakonna kassasse; on annetatud ajal, mil pole ise üldse Eestis viibitud; erakondadele on annetatud firmade kaudu (pole enam lubatud).

Mõned ennastsalgavad parteisõdurid on annetatud praktiliselt kogu oma sissetuleku partei hüvanguks, mis on küll teoreetiliselt võimalik, ehkki praktikas kahtlusi tekitav. Ehk - nii palju kui anonüümsust võimaldavaid uksi suletakse, avaneb mujal uusi.

Sihtasutuse kaudu erakondliku asja ajamist korraldada on järjekordne leid. Kutsume justiitsminister Rein Langi üles ka see väljapääs kindlalt sulgema. Tema ja välisminister Urmas Paet on nõus, et probleem eksisteerib.

Justiitsministeerium plaanib järgmisel aastal määrata erakonnaga seotud organisatsioonidele selged rahastamisreeglid. "Erakondade sidusorganisatsioonide regulatsiooni tuleb muuta ja teha nad läbipaistvaks. See sisaldub ka valitsuse kinnitatud korruptsioonivastases strateegias," ütles Rein Lang. Mõelda tuleks kindlasti sellelegi, mida teha siis, kui mingi erakonnaga silmnähtavalt seotud sihtasutus ajab tagasi, et ta polegi erakonnaga seotud. Seadus peab jääma niisuguse häma suhtes kurdiks.

Lisame juurde, et seadus peaks omama ka tagasiulatuvat jõudu ja avalikustama varasemad annetajad. Raske on mõista osa annetajate äärmist tagasihoidlikkust - ega ometi midagi valgustkartvat toimu?

Oleme ise kirjutanud, et sihtasutuste ja mittetulundusühingute aruanded peaksid olema avalikud ja detailsed, sest tihti on sihtasutuse või mittetulundusühingu asutamise mõte muu kui seaduses mõeldu.

Et mitte Keskerakonnale liiga teha: tegu ei ole nende personaalküsimusega, sest ka teiste erakondade potentsiaalsed sidusorganisatsioonid (loe: abimajandid - toim) peavad seaduse jõul läbipaistvaks saama.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing