Tõnis Oja • 21. mai 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Swedbanki aktsia kolme aasta odavaim

Hansapanga emafirma Swedbanki, mis on ühtlasi ka Balti riikide suurim panganduskontsern, aktsia hind kukkus eile kolme aasta madalaimale tasemele pärast seda, kui investeerimispank Goldman Sachs alandas aktsia varasema ostusoovituse neutraalsele.

Eile pärastlõunal oli Swedbanki aktsia hind langenud 2,2 protsendi võrra ehk 146,00 Rootsi kroonini, mis on selle madalaim hind alates 2004. aasta septembrist. Sel aastal on väärtpaberi hind kukkunud viiendiku võrra, kirjutab Bloomberg.

Goldmani analüütikud arvavad, et kasum Eestis, Lätis ja Leedus (seega täna veel Hansapanga Grupis) kahaneb nii järgmisel kui ka 2010. aastal 30 protsendi võrra.

Kasumi kahanemise põhjustena toob analüütik Aaron Ibbotson välja halbade laenude mahakandmiste kasvu, teenustasude alanemise ja laenumahtude kasvu aeglustumise.

"Viimase aja negatiivsete makroandmete tulv majanduskasvu ning inflatsiooni kohta kõigis kolmes Balti riigis viitab sellele, et neil tuleb kõva maandumine juba 2008. aastal," kirjutas analüütik klientidele saadetud märgukirjas.

Reitinguagentuuri Standard & Poor's analüütik Miguel Pintado ütles 15. mail antud intervjuus Bloombergile, et agentuur võib üle vaadata panga krediidireitingu, sest Balti riikide majanduskasvude aeglustumine halvendab pankade krediidi kvaliteeti.

Swedbankist võib saada suure tõenäosusega esimene Põhjamaade pank, mille reitingut hakatakse üle vaatama just sellepärast, et liiga suur osa panga tuludest tuleb Eestist ja Lätist.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt