Praktik: kirjutage neid europrojekte, mida on nagunii vaja teha

Mariliis Pinn, Agnes Ojala 22. mai 2008, 15:38

Eesti Avatud Noortekeskuste Ühenduse
tegevjuht Heidi Paabort soovitas seminaril "Kuidas võtta oma osa 1,3
miljardist?", taotleda Euroopa Liidust raha vaid neile projektidele, mille peab
nagunii ära tegema.

„Kui tahate taotleda euroraha, siis tundub see utoopilise bürokraatiana. Lisad, strateegiad, kust alustada? Tasub läbi mõelda, kas toetust on vaja. Tegelikult on iga fond võimalus. Kui on raha vaja, siis tuleb ikka iga vorm täita,“ ütles üle 50 projekti kirjutanud Paabort.

„Oluline ELi projektide puhul on omafinantseering ja raha ei tule enne, kui on see raha olemas. See on tavaliselt kõige suurem takistus,“ tõi ta välja probleemse koha.

Teine suurem küsimus, millele tavaliselt ei mõelda, on Paaborti sõnul jätkusuutlikus. "Mis saab, kuidas teenust osutate või tootmist jätkate, kui ELi toetus on lõppenud," märkis ta.

Paabort soovitas projekti ise kirjutada. „Kas sisse osta või ise kirjutada? On oluline, et üritate ise kokku kirjutada, sest nii on hiljem lihtsam plaane ellu viia,“ põhjendas ta. Alustada soovitas praktik loogilise raammaatrikis täitmisest, sest see sunnib projekti hästi läbi mõtlema ja hiljem saab kopeerides ja kleepides ülejäänud täita.

Oluline on taotluse väljanägemine ja õigekiri. „Kui saabub 180 taotlust, siis mõelge ise, mida see inimene mõtleb, kes neid üle hakkab vaatama. Hea mulje annab pool võitu,“ lisas ta, soovitades vältida pikki ja lohisevaid eesmärke ja indikaatoreid, sest nii on hiljem lihtsam aruandlust täita.

Ettevõtja enda jaoks on Paaborti sõnul eelarve koostamine. Ekspert soovitas kasutada Exceli tabeleid, sest seal arvutavad valemid sinu eest. „Kolme aastase projekti puhul muutub eelarve vähemalt 10 korda,“ hoiatas ta. Ka ei soovitanud ta eelarvesse nn õhku panna, sest EL vähendab toetuse osa, mitte ei kahane omafinantseering.

Raamatupidamine olgu korras. „Võtke eraldi raamatupidaja selleks, seda ei saa muu töö kõrvalt teha,“ lisas ta.

Avaldust täites soovitas ta ilukirjanduse välja jätta ja vastata konkreetsetele küsimustele. „Soovitan kirjutada projekti, mis tuleb nagunii ära teha ja mida on teil vaja,“ ütles ta lõpetuseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. June 2008, 15:13
Otsi:

Ava täpsem otsing