Mis on ühele õnn, see on teisele õnnetus

Tõnis Oja 23. mai 2008, 00:00

Nafta hinna kerkimine rekordilisele 135 dollarile barrel kergitas rekordtasemetele naftakompaniide aktsiate hinnad ja kukutas lennukompaniide omi.

Prantsuse lennukompanii Air France'i aktsia hind kukkus üheksa protsenti, 16,99 euroni. Lisaks nafta hinnale laastas aktsiat ka 49 miljoni euro suurune kvartalikahjum ja hoiatus, et uue aasta kasum langeb nafta hinna kerkimise tõttu peaaegu 30 protsenti. Helsingi börsil kukkus kümne protsendi võrra ehk 5,68 euroni Finnairi aktsia hind. SASi aktsia oli pärastlõunaks kaotanud kuus protsenti.

Volkswageni aktsia hind langes neli protsenti ehk 180,42 euroni pärast seda, kui investeerimispank Morgan Stanley oli hoiatanud, et Euroopa suurima autotootja aktsia hind jääb teiste autotootjate aktsiatele alla. "Autotootjate jaoks on keskkond keeruline, sest toormaterjali hind on kallis," kommenteeris Bloombergile Pariisis asuva investeerimisfondi Richelieu Finance'i fondijuht Matthieu Bordeaux-Groult.

Pidupäev oli seevastu naftatootjate aktsiate omanikel. Norra naftagigandi StatoilHydro aktsia hind kerkis enam kui nelja protsendi võrra uuele rekordtasemele ehk 214,8 Norra kroonile. Euroopa aktsiaturgude hinnaliikumist peegeldava SXXP 600 indeksi kümnest enam tõusnud liikmest oli viis kas nafta või muude maavaradega tegelevate ettevõtete aktsiad. Tõsi, ülisuurte naftagigantide, Exxon Mobili, Shelli, BP ja Chevroni aktsiate hinnad liikusid küll rekordite lähedastel tasemetel, kuid mitte tipus. Kuna tegemist on ettevõtetega, mis tegelevad ka naftatöötlusega, on selle osa marginaalid langenud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:33

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing