Erakonna sihtasutus: annetajate avalikustamine pole korrektne

23. mai 2008, 12:46

Reformierakondlaste Kodanikuhariduse
sihtasutuse tegevjuht Remo Tiigirand vastas küsimusele "kes on sihtasutuse
annetajad", et raha koguneb eraisikute ja organisatsioonide annetustest.
Nimeliselt keeldus Tiigirand annetajaid avalikustamast.

"Reformierakond on üks meie suuremaid toetajaid ning kui saab vajalikuks seadusega, et me oma tulud avalikustaks, siis loomulikult teeme seda," ütles Tiigirand. "Seni aga kavatseme hoida eemale poliitilisest sopaloopimisest, sest see on üks meie tegevuse põhimõtteid."

Ta lisas, et viimasel ajal ilmunud artiklite valguses kaalub sihtasutus, kas alustada toetajate avalikustamisega varem oma välisveebis. Seda aga ei saavat teha enne, kui on rahaannetajatega selles kokku lepitud. "Täna seda me kokku leppinud ei ole ja ilma nendega kokkuleppimata ei pea ma avalikustamist korrektseks," ütles Tiigirand.

Kodanikuhariduse sihtasutus on aastatel 2004-2007 saanud teadmata päritolu annetusi 4,1 miljonit krooni. Osa selle raha eest on ostetud samuti Reformierakonda kuuluva Peep Lillemägi OÜlt Paremad Uudised nn meediateenust ehk liberaalse maailmavaate propageerimist. Sama skeemi järgi talitab ka Keskerakond: salastatud annetajad annavad raha erakondliku taustaga Jüri Vilmsi sihtkapitalile, kes selle raha eest annab välja vasakpoolset maailmavaadet propageerivat Kesknädalat ja Vesti Dnja-d.

Eilne Äripäev kirjutas, kuidas keskerakondlikku maailmavaadet propageeriv Jüri Vilmsi sihtkapital saab iga kuu mõned sajad tuhanded kroonid anonüümseid annetusi ärimeestelt. Reformierakondlasest justiitsminister Rein Lang kavatseb sellise annetuste tegemise võimaluse seadusesätetega lõpetada ning määrata erakondadega seotud sihtasutustele selged rahastamisreeglid. Erakondlike sihtasutuste annetajate avalikustamist nõuab ka Euroopa Nõukogu hindamisaruanne.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
23. May 2008, 12:53
Otsi:

Ava täpsem otsing