Romet Kreek • 25. mai 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Balkanil Baltikumist oluliselt huvitavam

Tallinna börsil ei toimunud reedel mitte midagi erilist, vaid Tallinna Kaubamaja aktsial oli hiigelkäive.

Küll aga toimus Tallinnas Balti, Skandinaavia ja Lääne-Balkani investoritele ning ettevõtjatele suunatud üritus. Olin üllatunud, et rahakad Eesti ettevõtjad ja investorid ei pidanud vajalikuks sinna kedagi kuulama saata. Kas raha kättesaadavus on pannud piiri Eesti ettevõtjate huvidele? Kohapeal esitlesid oma majandust ja investeerimisvõimalusi seitsme Lääne-Balkani maa esindajad, oli ka teisi esinejaid.

Tundub, et Baltimaade edu on seal edukalt kopeeritud -maksumäärad on madalad ja langevad veelgi. Näiteks on Bosnia-Hertsegoviinas tulumaksumäär 10% nagu Makedooniaski. Serbias on eraisikute maksumäär 12%, ettevõtetel 10%. Ühe riigi esindaja rääkis, et kuna neile on tähtis olla liider, alandavad nad maksumäära 9 protsendile.

Väga huvitav oli Danske Capitali portfellijuhi Jakko Salmelini esinemine, kus ta soovitas mitte loota sealt imesid nagu kiire järelejõudmine. Lääne-Saksamaa pumpas Ida-Saksamaale 1,3 triljonit eurot raha, ometi ei ole sealne elatustase Lääne-Saksamaale lähedanegi. Sellist summat ei ole suuremal Lääne-Balkanil aga loota. Ehk saab läbi ka vähema rahaga, kui sellega mõistlikult ringi käia. ETLA uuringu põhjal võivad sealsed riigid saavutada 79-80% EL-15 tasemest aastaks 2050.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt