ÄP fototoimetus • 25. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Hansa ootab Venemaa elanike tarbimisbuumi

Hansapanga Venemaa Aktsiafondi fondijuht Jelena Fedotova vastas reedel aripaev.ee lugejate küsimustele.

Millised valdkonnad on Venemaal kõige arenguvõimelisemad?

Kõige positiivsemalt vaatan sektoritele ja ettevõtetele, mis müüvad oma tooteid või teenuseid tarbijale. Tarbimisbuum tuleb kõva ning ettevõtted, kes osutavad finantsteenuseid, telekomiteenuseid, ehitavad supermarketeid või toodavad toiduaineid, võidavad sellest kõige rohkem. Kuid selle aasta lõpuni tahame fondis kasu saada sellest, mis praegu toimub tooraineturgudel, eriti naftaturul.

Kui hästi suudetakse Venemaal inflatsiooni kontrollida?

Inflatsioon on globaalne probleem, seega on ka Venemaal sellega raske võidelda. Samas on valitsus valinud kiire kasvu tee. Esimese kvartali SKP kasv on olnud 8,2%, kuid inflatsioon oli sel aastal aprilli lõpu seisuga juba 6,3%. Aasta lõpuks 13% inflatsiooni. 2007. aastal oli see 11,9%.

Millist arengusuunda näete Venemaa energiafirmade aktsiatel?

Energiafirmade aktsiate suhtes oleme optimistlikud. Meie fondi tipp-positsioon on alati olnud Gazpromis, mis on Venemaa suurim ettevõte ning saab gaasireformist palju kasu. Ülejäänud suured naftaaktsiad on pärast viimast rallit ikka veel odavad. Viimased positiivsed uudised maksusüsteemi muudatuste kohta toetavad hästi naftaaktsiate liikumist. Märtsist suurendasime positsioone nafta- ja gaasisektoris.

Millistesse telekomidesse tasub investeerida?

Venemaal eelistame mobiiliettevõtteid. Praeguse hinnataseme juures meeldib rohkem MTS kui Vimpelcom, pikaajaliselt on need kaks ettevõtet head.

Kuidas seletate Hansa Venemaa fondi olulisemalt nõrgemaid tulemusi viimase aasta-poolteise jooksul võrreldes SEB fondiga?

On perioode, kus ühe fondi tootlus on parem ja teise oma halvem. Fondidesse ei tasu investeerida kuueks kuuks või aastaks. Kui võrrelda 2007. aasta tootlust, siis oli see fondidel üsna sarnane, 11,6% SEB-l ja 10,4% Hansa fondil. Sellel aastal on tootluste erinevus tõesti suurem, kuid kui võrrelda aktsiaturu langusperioode, siis on meie fond palju stabiilsem.

Autor: ÄP

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt