Omanik tahab Wendre tekstiilitööstuse börsile viia

Liis Kängsepp 27. mai 2008, 00:00

"See pole mitte ainult tühi jutt, tahame pankadele laenamises natuke konkurentsi anda," kinnitas ettevõtte omanik Peter Hunt. "Lähiajal paneme pikemad plaanid paika."

"Kui räägime 100 miljoni kroonisest investeeringust, siis pole ilmselt mõtet börsile minna," lisas Wendre tegevjuht Vahur Roosaar. "Aga kui juba 500 miljonist või miljardist, siis on asjal hoopis teine mõõde."

Mehed vihjasid, et plaanis on kas ehitada või osta uus tekstiilivabrik, aga mitte Eestis. "On mitu alternatiivi, aga kindlasti on fookuses lääneriigid ja päris kaugel läänes," sõnas Peter Hunt. "Ja võib hoopis üle mere ka minna, et mitte midagi kindlalt välja öelda."

Eesti Rõiva- ja Tekstiililiidu esimehele Meelis Virkebaule tuleb Wendre börsiplaan üllatusena. "Just eelmise nädala lõpus kohtusin Wendre juhtkonnaga, aga rääkisime kõigest muust kui börsile minekust," sõnas Virkebau, kes peab Wendret üheks positiivsemaks näiteks Eesti tekstiilitööstusest. "Hea mõte iseenesest ja mulle tundub, et Wendre oma tormilise arenguga tahab kaasata investeerimishuvilisi igalt poolt."

"Eesti majanduse suuruse kohta võiks meil börsil küll rohkem ettevõtteid olla," hindas Tarkinvestor.ee analüütik Kristjan Lepik Wendre mõtte teretulnuks. "Eks Normaga oleks sama asi - kui nad börsil poleks, kes ikka huvituks mingist ettevõttest, kes kuhugi Venemaale turvavöösid teeb."

Wendrega samas sektoris tegutseva ASi Toom Tekstiil omanik Illimar Toom peab Wendre börsimõtet jumekaks. "Mul ei ole küll siiani ühegi börsiettevõtte aktsiaid, aga võib-olla ostaksin isegi Wendre aktsiaid," sõnas Toom. "Wendre on valmis börsile minekuks."

LHV Balti analüüsiosakonna juht Erki Kert tunnistas, et Wendre talle ettevõttena eriti tuntud ei ole, kuid nõustus Lepikuga - paari aasta perspektiivis oleks iga uus tulija börsile oodatud. "Kasvuruumi on meil siin küll ja küll, investoritele teeks uus tulija kindlasti heameelt," uskus Kert. "Investorid ei osta selle järgi, kuivõrd tuntud firma on."

AS Wendre ei piirdu tootmises pelgalt Eesti tööjõuga, tööd antakse inimestele ka Poolas ja Hiinas asuvates vabrikutes.

Umbes poolteist aastat tagasi ostis Wendre Poolas Saksa piiri ääres asuva tekstiilivabriku, kus praegu töötab 130 inimest. Plaanis on lisaks juba tehtud investeeringutele turgutada ettevõtet veel 100 miljoni krooniga ning sügisel alustada ka suletekkide-patjade tootmist.

Hiinas tehakse peamiselt pooltooteid juba kolme aasta jagu ning tööd antakse seal 200 inimesele.

"Ma ei tunne, et Hiina meie valdkonnas väga konkurentsivõimeline oleks," selgitas ASi Wendre omanik Peter Hunt.

"Hiinast laevadega tekke siia tuua on sama, nagu viia neid Kuu peale. Paljud tahaksid lähemalt osta," kommenteeris Hunt.

Sama kinnitas Wendre ka tegevjuht Vahur Roosaar ette tulnud kogemuste põhjal - paljud Hiinasse pagenud kliendid koputavad praegu taas Wendre uksele, kuna tõusnud transpordikulud ja kvaliteediprobleemid sunnivad soovitud tooteid lähemalt otsima.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing