Tuhaplokkidel hea minek

Ain Alvela 27. mai 2008, 00:00

Hüppelisele toodangumahu kasvule lisaks laiendas Silbet ka eksporditurgu. Ekspordiks läks 77% Silbeti plokkidest.

"2007. aasta oli Silbeti uuema ajaloo edukaim aasta," kinnitas ASi Silbet juhatuse esimees Vjatšeslav Šlõk. "Kogu kasvanud toodangumaht sai edukalt maha müüdud, laienes ka eksporditurg. Otsustavasse faasi on jõudnud uue tehase ehitus, mille käivitumine aitab veelgi tõsta nii töö efektiivsust kui ka toodangu kvaliteeti." "Silbeti ehitusplokkide tehast võiks nimetada ka tööstusjäätmete töötlemise tehaseks," sõnas Vjatšeslav Šlõk.

"Silbeti ehitusplokkide põhitoore on Eesti Elektrijaamast heitmena eralduv põlevkivi lendtuhk. Kogu selle tuha, mis me elektrijaamast ostame, kasutame sajaprotsendiliselt ära. 2007. aastal ostsime tuhka 68 000 tonni. Eesti teadlaste väljatöötatud unikaalse tehnoloogia abil töödeldakse teisene tooraine ehitusplokkideks, mis lähevad taas inimeste hüvanguks, seejuures neist kolmveerand veel ekspordiks," täiendas Šlõk.

2007. aastal säästis Silbeti plokkide tootmine tänu teisese tooraine, põlevkivituha, kasutamisele Eesti loodusele taastumatuid maavarasid - üle 40 000 tonni lubjakivi, 25 000 tonni liiva, 3000 tonni savi ja ligi 7000 tonni kipsi.

Šlõki sõnul on neid lõpuks märganud ka keskkonnakaitsega tegelevad organisatsioonid. "Keskkonnaministeeriumi korraldatud konkursil omistati meile "Aasta keskkonnategija 2007" tiitel, mille üle meil on siiralt hea meel," ütles Šlõk.

Silbeti ehitusplokkide eksport suurenes 2007. aastal 134 400 kuupmeetrini, kasvades aastaga 88,6%. Eksport moodustas mullu kogutoodangust 77%. Silbeti ehitusplokke eksporditi Lätisse, Leetu ja Venemaale.

ASi Silbet käive oli 2007. aastal 181 miljonit krooni ja tegevuse rentaablus 14,3%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing