Ketlin Priilinn • 27. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Anduriga õuelamp sea looma turjast üle

"Õuevalgusti tuleb valida lähtuvalt valgustatavast alast ja energiasäästlikkusest," selgitab Rautakesko ASi turundusjuht Maarja-Liis Toomik. Üks võimalus valgustust juhtida on kasutada PIR-andurit ehk passiivset infrapunaandurit.

See reageerib inimese soojuskiirgusele ja lülitab valgustuse sisse. Valgustus põleb seni, kuni kestab liikumine jälgitavas piirkonnas. Kui liikumine lõpeb, lülitub valgustus pärast eelseadistatud aja möödumist välja.

Anduriga on liidetud ka hämaralüliti, mis ei lase valgustusel süttida päevasel ajal.

Tavaliselt on sellistel lampidel võimalik seada anduri tundlikkust vastavalt ümbruse hämarusele ja reguleerida ka valgusti põlemisaega. Anduri jälgimistsoon on tavaliselt 12-15 meetrit pikk ja vaatenurk 180-360 kraadi.

Kompaktseima lahendusena saab Toomiku sõnul ühe anduriga valgusti külge ühendada teisi lihtvalgusteid. Nii hakkavad anduriga valgusti vaatevälja sattudes põlema ka teised tavalised valgustid.

Õueseadmete valikul tasub eelistada päikesekiirgust ja kõikuvaid ilmaolusid kannatavaid valgusteid.

Ehkki hõõglamp kestab keskmiselt 1000, halogeenlamp 2000-4000 ja säästulamp 6000-15 000 tundi, ei talu viimane üldse tihedaid tihedaid lülitusi ja põleb esimestest varem läbi.

OÜ Ledproff juhatuse liikme Tarvo Jõgisuu sõnul saab anduri kinnitada ka LED-valgustitele. "Kui aias on näiteks lahtiselt liikuv koer või kass, peab saama andurit reguleerida looma turjast kõrgemale," seletab ta.

Mida suurem on anduri tööraadius, seda vähem andureid kulub. Lisaks tuleb kontrollida anduri tihendeid, muidu andur rikneb või võib tekitada tuleohtliku lühise. Tihendihäda on tema kinnitusel omane eriti odavamatele anduritele.

Halogeenlambiga võrreldes ei suuda säästlikumad LED-valgustid Jõgisuu väitel liikumisandurireleed üle koormata.

Ehitus Service OÜ elektrimaterjalide tootejuhi Tauno Põllu seletusel on paljudel andurvalgustitel olemas ka säästurežiim, et kogu öö 10vatise osavõimsusega põlev lamp hakkab liikuva objekti ilmudes põlema täisvõimsusel.

Ühe kvaliteetse valgusti elueaks peetakse Põllu sõnul umbes 20-30 aastat. Hooldamine seisneb vaid tolmu pühkimises. Muidu muutub liikumisanduriga õuevalgusti tuimaks.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt