Esimene naise DNA sekveneeritud

28. mai 2008, 11:08

Inimese DNA on sekveneeritud küll juba
aastaid tagasi, kuid siiani on esindatud ainult meessugu. Nüüd teatasid Hollandi
teadlased aga esimese naise DNA sekveneerimisest.

Saavutusest anti teada Hollandis toimunud teadlaste ja ajakirjanike kohtumisel, kuid uurimistöö tulemusi pole veel eelretsenseeritud ega avaldatud. Leideni ülikooli meditsiinikeskuse teadlased sekveneerisid seal töötava geneetiku Marjolein Krieki DNA, kirjutas LiveScience.

"Oli ka aeg, et pärast nelja mehe DNA sekveneerimist asi natuke sooliselt tasakaalustuks,” ütles tööd juhtinud professor Gert-Jan B van Ommen.

Esimene täiemahuline inimgenoomi järjestus avalikustati aastal 2000. Tegemist oli väikse doonoriterühma kombineeritud genoomiga. Esimese individuaalse genoomina sekveneeriti 2007. aastal DNA topeltheeliksi kujulise struktuuri ühe avastaja James Watsoni genoom. Hiljem avaldati ka tuntud geneetiku Craig Venteri genoom. Hiljuti anti teada kahe Aafrikast pärit mehe genoomi sekveneerimisest.

"Naiste genoomis puudub Y-kromosoom, samas on neil kaks X-kromosoomi,” ütles van Ommen. „Kuna pooles inimpopulatsioonis on X-kromosoom esindatud vaid ühe koopiana, on see inimese evolutsioonis läbinud karmima valiku. Seetõttu on see muutunud vähem varieeruvaks. Arvame, et vaid meeste genoomide sekveneerimine takistab X-kromosoomi varieeruvuse mõistmist.”

"Sekveneerimine võttis aega umbes kuus kuud,” ütles uurimisrühmas osalenud Johan den Dunnen. „Nii kaua läks aega seetõttu, et tegemist oli kõrvalprojektiga, millega masin oli ametis muudest projektidest vabaks jääval ajal. Ühtejutti võtaks selline töö aega vaid kümme nädalat.”

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. June 2008, 13:20
Otsi:

Ava täpsem otsing