Aeg hakata Delli aktsialemõtlema

Tõnis Oja 29. mai 2008, 00:00

Veidi vähem kui poolteist aastat tagasi, täpsemalt eelmise aasta 1. veebruaril, oli maailmas suuremate majanduslehtede pealkirjadeks nagu ühe mütsiga löödud "Dell on tagasi". Uudis seisnes selles, et ettevõtte asutaja Michael Dell, kes taandas ennast ettevõtte tegevjuhtimisest 2004. aasta juulis, võttis taas juhtimise üle.

Erinevalt teistest tehnoloogiafirmadest paistis Dell ka sajandivahetusel toimunud börsimulli lõhkemisest võitvat. 2001. aastal sai ettevõttest tänu vahendajateta otsemüügile suurim personaalarvutite tootja maailmas. Siis aga sai pidu otsa. Delli aktsia hind, mis 2004. aasta lõpuks oli kerkinud 42,38 dollarini, hakkas tasapisi langema.

Delli kontseptsioon kasutada vahendajate abi asemel interneti teel müümist aitas seni hoida nende arvutite hinda 5 kuni 15 protsenti konkurentidest madalamal. Kuid järgnevatel aastatel ei suutnud nad ise piisavalt muutuda ning Delli eelis muutus ühtäkki konkurentide eeliseks. Pärast kulude kokkuhoidu olid konkurendid eesotsas Hewlett-Packardiga võimelised ise tootma sama odavalt, aga Delli arvuteid polnud kohalikus supermarketis võimalik näha. Esimene interneti teel ostmise vaimustus läks mööda ning kliendid hakkasid taas soovima kaupa näha ja käega katsuda.

Lisaks muudele probleemidele olid jaetarbijad hädas klienditoe kohmakusega, mille tõttu venisid telefonikõned tundide pikkuseks. Üheks suuremaks tagasilöögiks oli 4,1 miljoni aku tagasivõtmine, mis oli kõigi aegade suurim esemete tagasivõtmine tarbeelektroonika ajaloos.

2006. aasta augustis andis Dell taas kasumihoiatuse, mis oli eelmise 12 kuu jooksul juba neljas. Tagatipuks tuli taanduda turuliidri kohalt.

Taas formaalselt juhi kohale asununa hakkas ta kohe ümberkorraldusi tegema, vahetades ta välja mitmed tippjuhid. Viimane teadaolev tippjuhi asendus toimub 13. juunil, mil vahetub finantsjuht.

Samuti hakkas ta agressiivselt kulusid kärpima. Möödunud aastal teatas Dell, et kavatseb koondada 8800 töökohta ehk 10 protsenti kontserni personalist. Suurem osa sellest tööst on juba tehtud, kirjutas International Herald Tribune mõned nädalad tagasi.

Möödunud aasta augustist loobuti ka varasemast monopoolsest otsemüügikontseptsioonist ning nüüd müüakse arvuteid ka jaemüügivõrkudes.

Muidugi on veel vara hõisata ja öelda, et Michael Dell on juba edu saavutanud. Ilmselt võtab veel kaua aega (kui see üldse kunagi juhtub), enne kui võidakse taas öelda, et ollakse maailma suurim arvutitootja. Investeerimispank Goldman Sachs arvab, et Delli paremusele pööramise reaalseid tulemusi on oodata alles aasta lõpuks. Vahepeal võivad ettevõtet tabada tagasilöögid.

Samas on tulnud terve hulk positiivseid uudiseid, mis peaks viitama sellele, et liigutakse õiges suunas. Analüüsikeskuse Gartner andmetel kasvasid Delli arvutite tarned 21,8 protsenti võrrelduna Hewlett-Packardi 17,5 protsendiga. See oli Delli jaoks teine järjestikune kahekohalise arvuga kasv kvartalis. Delli globaalne turuosa kasvas 14,9 protsendini võrrelduna 13,7 protsendiga aasta tagasi. Nädal tagasi teatas Gartner, et Delli serverite müügi käive suurenes esimeses kvartalis 6,6 protsendi võrra, 1,6 miljardi dollarini.

Eelmise kvartali tulemused valmistasid pettumust. Täna õhtul avaldatava uue finantsaasta esimese kvartali kasumiks ennustavad analüütikud 0,34 dollarit aktsia kohta, mis on eelmise aasta sama ajaga võrreldes viis protsenti vähem. Käibe kasvuks ennustavad analüütikud keskmiselt seitse protsenti.

Autor omab Hewlett-Packardi aktsiaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:34
Otsi:

Ava täpsem otsing