Kadrin Karner • 28. mai 2008 • 1 min
Jaga lugu:

Turu-uuringud: välistööjõuna soositakse kõige enam ukrainlasi

Tööturuameti direktor Tiina Ormisson ütles 2008. aasta välistööjõu vajaduse uuringust rääkides, et kui kolm aastat tagasi oldi kõige enam huvitatud Venemaalt ja Soomest tulevast tööjõust, siis 2007. aasta tulemused näitasid, et vaadatakse eelkõige Ukraina poole.

Ormisson põhjendas tulemusi võimaliku väiksema keelebarjääriga, kuna ukraina keel sarnaneb paljuski vene keelega. Teine põhjus on palk -

Eestis pakutav palk jääb veel alla vanade Euroopa riikide palgale. Näitena tõi ta Slovakkia, kellel on Euroopa mastaabis väga suur tööpuudus, ometigi slovakid Eestisse ei tule, kuna siinne palk pole piisavalt konkurentsivõimeline.

Peale töötleva tööstuse januneb võõrtööjõu järele kinnisvara-, üürimis- ja äriteenindus ning Ormissoni sõnul ka ehitus, vaatamata ehitusbuumi möödumisele.

Eelmise uuringuga kõrvutades on tööjõuturg muutunud ka sedavõrd, et kui 2005. aasta tulemustes kajastus just välisspetsialistide vajadus, siis nüüd ka puudus peamiselt oskustöölistest ja lihttöölistest. Erinevalt varasemast, kui välistööjõudu kasutati peamiselt hooajatöödel, pooldatakse neid nüüd tööle võtta alalise töölepinguga.

Uuring tuvastas, et 57% tööandjatest on teisest riigist saabunud töötajaga jäänud täiesti rahule, 28% vastas, et pigem rahule.

Turu-uuringute ASi 10.-20. märtsini telefoni teel tehtud uuringu küsimustele vastas 1000 tööandjat.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt