Arco Vara kukkus kahjumisse

Annika Matson 29. mai 2008, 15:08

Arco Vara esimese kvartali puhaskahjum oli
16,7 miljonit krooni. Mullu samal ajal teenis Arco Vara veel 69 miljonit krooni
kasumit, teatas firma börsile.

Ettevõtte ärikahjum oli 29,7 miljonit krooni. Mullu oli ärikasum veel 72,4 miljonit krooni. Arco Vara käive kinnisvaraarendustest oli kahanenud 90%. Kui mullu esimeses kvartalis oli arenduste käive 294,8 mln krooni, siis tänavu 29,7 mln krooni.

"Ülikasumite ja kõrgete tootluste aeg on ümber saanud," kommenteeris firma juhatuse esimees Aare Tammemäe teates. Balti riikides on tema sõnul kinnisvaraarenduse olukord stabiliseerunud, kuid näha on, et hinnakorrektsioonid vähematraktiivsetes piirkondades või mittekvaliteetsetes varades jätkuvad ka edaspidi. Kuigi Arco Vara kinnisvaraportfellist ligi 75% asub Eestis, on grupi fookus hetkel Ukrainas ja Balkanil.

Arendusdivisjoni kasumi langus oli oodatav, arvestades mitmete oluliste projektide (Tivoli, Ahtri3, Laeva, Bišumuiža 2 jne) alles planeerimise faasi.
Kuigi arendusdivisjoni tegevusmõõdikud (planeeringute, ehituste, vakantsuste ja korterimüükide seis) on I kvartalis positiivsed, siis käimasolevate projektide ehitusetapid võimaldavad müügitulu kajastamise asemel näidata vaid broneerimistasude laekumisi Kontserni bilansis. Arendusdivisjoni tulemuste suur kõikumine kvartalite lõikes on seega oodatav ning oluliste projektide edenemisega võivad järgnevate kvartalite tulemused oluliselt muutuda. Kvartali tähtsamateks sündmusteks olid: Tivoli planeeringu kiire edasiliikumine, Simferopoli projekti investeerimine ja korterimüügi blokktehing Sofias. Sellel aastal ootame veel Laeva, Ahtri ja MB-3 planeeringute kehtestamist.

Teenindusdivisjonitulemus jäi oodatust nõrgemaks. Käesoleval aastal saab olema teenindusdivisjonis keeruline ja aasta kokkuvõttes lõpetatakse kahjumis vaatamata üldkulude jätkuvale kokkutõmbamisele. Kuigi eelmise aasta lõpus näitasid teenindusdivisjoni tulemused paranemise märke, on turu seiskumine Riias ja saneerimiskulud ärikahjumit suurendanud. e. Turupositsioon on Kontsernil siiski tugev ja divisjoni tegevusmõõdikud (tehingute ja hindamisaktide arvud) on langenud oluliselt vähem turu keskmisest.

Ehitusdivisjon on jätkuvalt kasumis ning näidanud võimekust võita ehitushankeid keskkonnaehituses Eestis ja Lätis. Ilma suuremaid projekte või kinnistuid müümata ja ümberhindluse kasumiteta jääb käesoleva aasta Kontserni puhaskasum oluliselt alla eelmise aasta tulemusele. Uute hangete võitmine Eestis ja Lätis, on ehitustegevuse tulemuste osakaal grupi tulemustes kasvatanud. Lisaks, tsiviilehituse ja sisekäibe osakaalu vähenemine kinnitab võetud suuna õigsust.

A-kategooria ärikinnisvara nõudlus kesklinnades pole vähenenud. Tallinna kesklinna A-kategooria büroo- ja kaubanduspindade vakantsused lähenevad nullile. Lisaks 20% madalam ehitushind loob soodsa pinnase pikaajaliste ja suuremahuliste arenduste teostamiseks, nagu seda on Ahtri 3. 2008. aasta jooksul jätkame käimasolevate projektide - Kolde (Eesti) ja Madrid (Bulgaaria) ehitust. Kasutades turu madalseisust tekkivaid võimalusi Baltikumis ja uusi võimalusi Ukrainas ja Balkanil on Arco käesoleval aastal pigem netoinvesteerija kui suurema käibe taotleja arendustegevusest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2008, 15:29
Otsi:

Ava täpsem otsing