Mariliis Pinn • 29. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

Arco võitleb teist kvartalit kahjumiga

Baltimaades on Tammemäe sõnul kinnisvaraarenduse olukord stabiliseerunud, kuid väheatraktiivsete piirkondade ja ebakvaliteetse vara hinnalangus jätkub. Kuigi Arco Vara portfellist ligi 75% asub Eestis, on grupi fookus Ukrainas ja Balkanil.

Tammemäe sõnul ei tulnud kahjum firmale üllatusena. "Oluline käibe kukkumine oli tingitud arendusdivisjoni tulemustest," selgitas ta. "Kuigi kortereid ja krunte müüdi-broneeriti 59 tükki, realiseerub suurem osa esimese kvartali broneeringutest laekuvast käibest ja brutokasumist alles 1,5-2 aasta jooksul."

Tammemäe sõnul on turgu vaadates selge, et keegi ei saa endisi kasumeid. "Tootlus jääb kõvasti aastatagusele alla." Ta tõi välja, et tehingute maht on vähenenud 50%, Tallinnas on müügis üle 7000 korteri, millest kuus müüakse 500.

"Jätkame vaikselt olemasolevate maapositsioonide arendamist, et valmis olla, kui nõudlus kvaliteetkinnisvara järele kasvab," lisas Tammemäe. Ta ennustas, et Eestis on veel 1-2 aastat rahulikku aega.

Pole põhjust kahelda juhtkonna kommentaarides, mille kohaselt ilma suuremaid projekte või kinnistuid müümata ja ümberhindluse kasumiteta jääb tänavune puhaskasum oluliselt alla mullusele.

Esimest korda oma börsiajaloos on Arco Vara kinnisvarainvesteeringute ehk rendivooge tootvate projektide ümberhindlus toonud kahjumi. Senine virtuaalkasumi rida asendus 12miljonilise kahjumiga. On igati ootuspärane, et see samas suunas jätkub. Kuigi juhtkonna sõnul ei ole nõudlus ärikinnisvara järele vähenenud, on ärikinnisvaraturule saabumas ülepakkumine, mis praegusi rendiprojekte mõjutamata ei jäta.

Et kolmveerand portfellist on seotud Eestiga, jääb Arco Vara sõltuma põhiliselt siinse turu arengutest. Praeguses suure olemasoleva varu kontekstis on ka arenduse võimaliku eneseületamise korral keeruline valmistatud toodangut müüa. Soodus trend on ehitushindade langus, mille toel võiks oodata konkurentsivõimeliste hindadega eluasemete turuletulekut.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt