Kohus: Kumu sihtasutusel tuleb maksta 10 miljonit koos Fingi endise firmaga

30. mai 2008, 19:15

Kohus käskis perekond Finkide endisel
firmal ja KUMU ehitust korraldanud sihtasutusel hüvitada Pärnu mnt 10 kunagisele
rentnikule tekitatud 10,3 miljoni kroonine kahju.

Kui Finkide Vemarro Pärnu mnt 10 kinnistu KUMU sihtasutuselt ostsid, oli Indrek Ilometsa, Hillar Soosalu, Tõnu Pulleritsu ja Ilmar Pulleritsu AS Elias seda hoonet riigilt rentinud juba üle kümne aasta. Nende 1991. aastal sõlmitud rendileping kehtis 30 aastat ja lubas omakorda allrentnikke võtta.

Ehkki esimene võimalus rentnikust lahti saada oleks tulnud 2003. ja 2004. aasta vahetusel, teavitas Vemarro Eliast rendilepingu lõpetamisest umbes kuu aega pärast kinnistu ostu. Vaid pisut hiljem hakkas Finkide firma ähvarduste toel rentnikelt ise raha sisse kasseerima.

Osad allrentnikud pakkisid seepeale asjad kokku ja põgenesid nelja tuule poole. Teised nõustusid uute rendilepingute ning maksmisega uuele majaomanikule.

27. mail avaldatud kohtuotsusest selgub, et Vemarro ei saanud Eliase ja allrentnike lepinguid üles öelda, kuna polnud tol hetkel ametlikult hoone rendileandja. Kohtus tunnistusi andnud Tõnu Pullerits rääkis, et rentnikud lahkusid, kuna maja uus omanik käis neid ähvardamas. Kes talle maksma ei hakanud, löödi hoonest lihtsalt välja.

ASi Elias kahju tekkis saamata jäänud renditulust. 2002. aastal jäi Eliasel saamata 1,6 miljonit ning 2003. aastal 8,7 miljonit krooni.

Harju maakohus otsustas mullu septembris, et kogu kahju tuleb välja maksta Vemarrol. Ringkonnakohus tühistas maakohtu otsuse ja ütles, et Vemarro ning KUMU ehitust korraldanud sihtasutusel tuleb kahjud pooleks teha. Mõlemad peavad Eliasele maksma rohkem kui 5 miljonit krooni. Kahasse tuleb kanda ka Eliase ligi poole miljoni kroonised kohtukulud.

Kuni 2003. aasta maini oli Margus Fink Vemarro juhatuses. Eve ja Margus Fingi aktsiaseltsi EMF Investi kõrval troonis Vemarro omanikeringis offshore-firmasse sumbunud AS NG Eesti. 2003. aasta lõpus alustas advokaat Viktor Kaasik Vemarro likvideerimist. Mullu usaldas Kaasik likvideerimismenetluse lõpetamise tuntud ettevõtete kustutajale Raul Pindile.

Ringkonnakohtu otsuse saab riigikohtusse kaevata 30 päeva jooksul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. June 2008, 16:55
Otsi:

Ava täpsem otsing