Aardekütid varastasid eesti rahva ajaloost suure suutäie

Mariliis Pinn 31. mai 2008, 08:17

Kolm aastat tagasi tabas Eesti
ajalooteadlasi šokk, Rae vallas Salu külas asuv kultuurimälestis, kus
eelmisel päeval alustati väljakaevamisi, oli öösel metalliotsijaga läbi songitud
ja selle kultuurikiht jäädavalt hävitatud, sügisel sai selgeks, et
kutsumata külalised olid tol ööl varastanud suure suutäie viikingiaegsest
hõbeaardest, kirjutas Postimees.

Salu küla Annukse kinnistul asuvas ajaloolises Ubina asulas (väljakaevamiste paigas) nägi Eesti Ajaloo Instituudi, Muinsuskaitseameti ja Ajaloomuuseumi töötajatest koosnev ekspertgrupp 2005. aasta 4. mail 30–40 musta auku, mille võis jätta metallidetektor, kõige hullem oli Ajaloomuuseumi teadusdirektori Ivar Leimuse sõnul see, et rikuti leiukoht. «Kui kuskil on aare leitud, tuleb see välja võtta. Kui meie ei võta, võtab keegi teine. Ma arvasin tõesti, et saime aarde kätte, ka potipõhja. Aga näete, kellelgi metallidetektoriga vedas,» rääkis Leimus.

Samas, mida täielikum on leid, seda suurem on Leimuse väitel selle ajalooline väärtus. «Täielik tähendab kogu konteksti. Kogu leiukohta ja aaret uurides saame ka midagi inimeste mõttemaailmast teada,» lisas Leimus.

Eelmise aasta septembris luges prokurör Triin Bergmann Harju maakohtus ette süüdistusakti, mille kohaselt pärnakas Maido Kättmann (47, varasem nimi Käsik) kasutas metallidetektorit ja kaevas maa seest välja 108 hõbemünti, ühe hõbeehte ja ühe hõbekangi, lisaks vargusele süüdistatakse Kättmanni ka kultuurimälestise kultuurikihi rikkumises ja teadusliku informatsiooni hävitamises. 108st mündist 42 (hind 8175 eurot ehk 127 906 krooni) on kohtutoimiku juures kui asitõendid. Mündid saadi tänu Eurojustile kätte Saksamaa oksjonilt, kuhu need süüdistuse järgi jõudsid Kättmanni käe läbi.

Ivar Leimuse sõnul on vanade muististe otsimine tore hobi, kui see ei lähe seadusega vastuollu. «Paraku ei piirdu paljud inimesed sellega, et kui nad mingi asjakese leiavad, siis ütlevad endale STOPP. Et ma kutsun nüüd muinsuskaitsjad, las nad vaatavad, kontrollivad ja võtavad kaitse alla, aga ei – nemad peavad kõik asjad maa seest järjest välja kaevama ja siis maha müüma,» tõdes Leimus. «Võimalikult kallilt ja võimalikult kaugele. See on ajalooteaduse hävitamine

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
31. May 2008, 08:14
Otsi:

Ava täpsem otsing