BP peab Venemaal võimuvõitlust

Sirje Rank 02. juuni 2008, 00:00

Läinud nädalal lahvatas tüli avalikkuse ette, kui TNK-BP tegevjuht Robert Dudley tunnistas intervjuus ajalehele Vedomosti ühisfirmas käärivaid probleeme ning BP tegevjuht Tony Hayward lükkas tagasi Vene osapoole nõuded Dudley vallandada.

Mihhail Fridman, German Khan, Viktor Vekselberg ja Len Blavatnik, kes kontrollivad 50% Venemaa suuruselt kolmandas kütusefirmas TNK-BP, väitsid läinud nädalal tehtud avalduses, et Dudley juhib firmat vaid ühe investori, BP huvides ning jätab arvestamata nende huvid, sealhulgas välismaale laienemise plaanid. Strateegias ja juhtimises on suured erimeelsused.

"Probleem on selles, et aastaid tagasi ühisfirma loomisel jagati osalused 50:50," kommenteeris vastasseisu Venemaa peaminister Vladimir Putin intervjuus Prantsuse ajalehele Le Monde. "Ma ütlesin: ärge tehke seda. Kui sellises struktuuris ei ole kindlat käsuliini, siis tekivad probleemid," ütles Putin, kes oli 2003. aastal ühisfirma loomise ajal Venemaa president ning kes koos toonase Briti peaministri Tony Blairiga tehingu heaks kiitis.

TNK-BP võimuvõitluse telgitaguseid tundvate allikate sõnul on vastasseisu vallapäästja Vene aktsionär, kes tahab müügikõneluste eel oma positsioone kindlustada.

"Võitlus käib kontrolli ja raha pärast," ütles üks allikas ajalehele Financial Times. Allika sõnul ei ole müügi puhul enam küsimus kas, vaid, mis hinnaga ja millal.

Eeldatakse, et oligarhid müüvad oma 50% riigi kontrolli all kütusefirmale Gazprom või Rosneftile. Samal ajal on kaalumisel ka ulatuslikum partnerlus BP ja Gazpromi vahel.

Nii kirjutas ajaleht Wall Street Journal, et energiasektoris riigi kontrolli taastava Kremli kavad TNK-BPga on esialgu ebaselged. Mõned vaatlejad arvavad, et pärast mitmete välismaiste suurfirmade pitsitamist, mis sundisid näiteks Royal Dutch Shelli Venemaal suurtes energiaprojektides kontrolliosaluse loovutama, on riigi uus president ehk valmis välisfirmadega sõbralikumaks koostööks.

Samas on ka TNK-BP sattunud ametivõimude surve alla. Firma Moskva kontoris on tehtud mitu läbiotsimist ning üks töötaja tööstusspionaaži kahtlusega arreteeritud. Firma välismaalastest ekspertidel on tekkinud viisaprobleemid, mis võivad lüüa ka Dudley pihta, kelle tööloa tähtaeg juuli lõpus ümber saab.

Venemaa arvele langeb neljandik BP naftatoodangust ja viiendik reservidest. BP on enim Venemaale panustanud lääne kütusefirma, mille edasised investeeringud võivad nüüd küsimärgi alla sattuda. "TNK-BP liikumissuund ei ole pöördumatu," ütles Dudley nädalavahetusel. "Ees on ohtlik rada. Jõutud on teelahkmele," lisas ta. Samas kinnitas ta, et soovib TNK-BP juhi ametis jätkata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing