Elu peab sügaval jää all vastu 120 000 aastat

04. juuni 2008, 10:35

Gröönimaalt avastati bakter, kes on
jääalustes ebasoodsates tingimustes elutsenud juba 120 000 aastat. Sellistes
tingimustes vastupidamisele tuleb kasuks mikroobi väiksus.

Nime Chryseobacterium greenlandensis kandev bakter avastati 3,2 kilomeetri sügavuselt liustiku alt. Elutingimused on seal tõeliselt äärmuslikud – temperatuur on alla -9 kraadi, rõhk on kõrge, hapnikku väga vähe ning toituda pole peaaegu mitte millestki, kirjutas LiveScience.

Teadlaste sõnul aitab bakteri uskumatut vastupidavust seletada just tema väiksus – tuntud soolekepikesest E. Coli'st on avastatud bakter kümme kuni sada korda väiksem. Sellised pisikesed mikroobid suudavad toitaineid tõhusamalt imendada, sest nende pinna ja ruumala suhe on suurem. Samuti on väikestel organismidel kergem kiskjatele märkamatuks jääda ning elutseda mikroskoopilistes keskkondades, nagu näiteks imepisikesed sooned või praod jääs.

"Jääs elavad organismid sattusid sinna, kui liustik moodustus,” ütles leidu uurinud teadlane Jennifer Loveland-Curtze. "Kui nad sattusid liustikusoontesse, võis neil olla võimalik seal ellu jääda.” Soontes voolav vedelik sisaldab sageli toitaineid.

Teadlased analüüsisid avastatud liigi geneetikat, füsioloogiat ning biokeemilisi ja struktuurilisi omadusi. Nad loodavad rohkem teada saada mehhanismidest, mis võimaldavad elusorganismil sellistes tingimustes vastu pidada.

"Sellised väga jäised keskkonnad on head analoogid näiteks Marsi ja Europa või praegu veel tundmatute planeetide uurimiseks,” ütles Loveland-Curtze.

Maal elab hinnanguliselt umbes kolm miljonit bakteriliiki, kellest kirjeldatud on siiani vaid alla 8000. Polaarjääst ja liustikest on leitud vaid kümmekond bakteriliiki.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. June 2008, 13:20
Otsi:

Ava täpsem otsing