Uus metamaterjal neelab kogu valguse

04. juuni 2008, 11:15

Bostoni kolledži ja Duke’i ülikooli
teadlased on loonud metamaterjali, mis neelab kogu tema peale langenud
kiirguse.

Materjali pinna ehitus kindlustab, et neelatakse nii elektromagnetkiirguse elektriline kui ka magnetiline komponent. Kitsendavaks asjaoluks on, et see kiirgus peab vastama kitsale lainepikkuste vahemikule. Teadlaste valmistatud materjal neelab mikrolainelist kiirgust, kirjutas Science Daily.

„Kui valgus langeb pinnale, saab juhtuda kolm asja. Ta kas peegeldub materjali pinnalt, läbib selle või neeldub,“ ütles Bostoni kolledži füüsik Willie J. Padilla. „Kui valguskvant neeldub, siis muundub selle energia soojuseks. See metamaterjal on valmistatud nii, et kiirgus ei saa peegelduda ega ka materjali läbida, vaid muundub täielikult soojuseks.“

Lisaks Padillale töötasid materjali väljatöötamise kallal ka Nathan I. Landy Bostoni kolledžist ja David R. Smith, Soji SajuYigbe ning Jack J. Mock Duke’i ülikoolist. Artikkel uue materjali kohta ilmus ajakirjas Physical Review Letters.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. June 2008, 21:21
Otsi:

Ava täpsem otsing